0

Στην Ελλάδα η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε ένα χρόνο πριν τις εκλογές με τα συνέδρια των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.  Δεν είναι δυστυχώς παράδοξο ούτε πρωτοφανές για τη χώρα μας .

Το συνέδριο της ΝΔ,  μαζί με την ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης από το ηλεκτροσόκ των λογαριασμών, έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκινήσει μια νέα στρατηγική για τη  δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος του και την  απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια στρατηγική ελεγχόμενης  πόλωσης και συσπείρωσης που έχει ως στόχο τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.

Στο επιτελείο του ανησυχούν για τη χαλαρότητα της ψήφου των πρώτων εκλογών, καθότι οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πως η καθοριστική ψήφος τους για την επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η ψήφος των δεύτερων εκλογών

και πως δύσκολα θα υπάρξει πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας όπως έχουν διαμορφωθεί οι θέσεις των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Ωστόσο μια κακή εικόνα για τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές, που μπορεί να εκφραστεί σ’ αυτές, ως μήνυμα   διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση , θα δημιουργήσει βαρύ κλίμα και μια αφετηρία εκκίνησης για τις δεύτερες, που θα απομακρύνει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Ο κ. Μητσοτάκης  επεσήμανε γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, στα μέλη του κόμματός του,  στο 14ο Συνέδριο, ότι οι πρώτες εκλογές είναι ο βατήρας για τις δεύτερες και την αυτοδυναμία.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο υπενθύμισε στους πολίτες το 2015 και την καταστροφική  διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου,  η οποία έχει αποδοκιμαστεί  τρεις φορές στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 . Ταυτόγχρονα  αντιπαρέβαλε  κυβερνητικά στελέχη του κ Τσίπρα, τοποθετώντας τα στις σημερινές συνθήκες λέγοντας:

“Για σκεφτείτε λίγο την κα Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση”.

Με αυτή τη σύγκριση ποντάρει στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο αντίθετα με τον Α. Σαμαρά, θεωρεί ως το εισιτήριο για την επόμενη νίκη του η ακόμα και την αυτοδυναμία του.

Με βασικό σύνθημα “πρόοδος ή καθήλωση” ο κ Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα στην κοινωνία,  αλλά γνωρίζει και πολύ καλά πως το βασικότερο δίλημμα που θα τεθεί θα είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”. Και σ αυτό ποντάρει.

Γι’ αυτό εξακολουθεί και “συνομιλεί”  με το κεντρώο ακροατήριο του σε μια στιγμή που ένας άλλος παίκτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο, ύστερα μάλιστα και από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην ταμπέλα του κόμματος, που έγινε χθες πανηγυρικά  με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία άνω των 170.000 μελών.

Η προσέλευση στο ΠΑΣΟΚ, αποτελεί κι ενα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη Κυριακή, όταν θα θέσει τον εαυτό του, χωρίς… αντίπαλο σε ψηφοφορία.

Η μάχη για τις εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε του χρόνου τέτοια εποχή,  ξεκίνησε και θα είναι  μια μάχη στο κέντρο, για τη μεσαία τάξη, για εκείνους που ο φανατισμός, η πολιτική εμπάθεια, η διχαστική πολιτική και τα ψέματα τους απωθούν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις