0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περάσει πολλές ώρες μόνος του στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μελετά και γράφει την ομιλία του για την ΔΕΘ, καθώς κάθε σημαντική παρέμβαση συνηθίζει να την προετοιμάζει ο ίδιος. Και η φετινή παρουσία του στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερα κρίσιμα χαρακτηριστικά για την πορεία της κυβέρνησης. Έχοντας διανύσει τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας νοιώθει για πρώτη φορά από το 2019 πίεση. Όχι από μία ανύπαρκτη αντιπολίτευση που ταλανίζεται από αδιέξοδα, αλλά, από την καθημερινότητα και την κοινωνία. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτέλεσε ένα ισχυρό καμπανάκι και η ΔΕΘ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την κυβερνητική αντεπίθεση.

Ο Πρωθυπουργός, συνομίλησε μετά την επιστροφή του από τα Χανιά με πολλά κυβερνητικά στελέχη και ορισμένους βουλευτές που του μετέφεραν το κλίμα που εισέπραξαν το καλοκαίρι από τους πολίτες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του να μην περιοριστεί στο καθιερωμένο «καλάθι της ΔΕΘ», αλλά να περιέχει το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της διακυβέρνησης του για την επόμενη τριετία. Και έναν οδικό χάρτη με στόχους και ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν. Θα είναι η απάντηση στο πρόβλημα που εντοπίζουν ακόμα και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για την μειωμένη απήχηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και της δυσφορίας που εκφράζει σημαντικό μέρος ακόμα και παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2023. Την απουσία ενός κεντρικού πολιτικού αφηγήματος.

Το βράδυ του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027. Ο ίδιος εκλέχθηκε Πρωθυπουργός για να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα που ψήφισαν οι πολίτες και αυτό θα πράξει χωρίς παρεκκλίσεις και υποχωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει το μήνυμα της σταθερότητας εντός και εκτός συνόρων. Και να εμφανίσει τη ΝΔ και τον ίδιο ως εγγυητές της ασφαλούς πορείας της χώρας, την ώρα που το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης και σε καμία του έκφανση δεν αποτελεί ουσιαστική εναλλακτική διακυβέρνησης. Όπως μεταφέρουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη στην ΤΡ εκτιμά ότι «η σημερινή εικόνα είναι αναστρέψιμη για την κυβέρνηση διότι έχει μπροστά της μία τριετία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της και στο τέλος αυτής της πορείας, όταν θα κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν, θα την κρίνουν με βάση τα όσα έκανε πράξη». Ο δρόμος αυτός περνά κυρίως από την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στο κράτος που απλώνονται από την υγεία έως την λειτουργία του δημοσίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Η Ελλάδα το 2027 θα έχει προσεγγίσει την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», είναι ο κεντρικός πυρήνας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Αυτό το μήνυμα θα περιγράφεται αναλυτικά σε συγκεκριμένους τομείς. Στην αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων με συνεχείς αυξήσεις τα επόμενα χρόνια ώστε να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην υγεία, πέρα από την κτιριακή αναβάθμιση που είναι σε εξέλιξη και θα είναι εμφανής ήδη μέσα στο επόμενο έτος, στην στελέχωση του ΕΣΥ – εδώ ίσως να κρύβεται και μία έκπληξη για τις αμοιβές των γιατρών- και τις υπηρεσίες που θα παρέχει. Στις υποδομές και τις συγκοινωνίες με την προκήρυξη έργων και την παράδοση εμβληματικών, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος. «Τα καθημερινά βήματα που υλοποιεί η κυβέρνηση με βάση το τετραετές σχέδιό της θα ξεδιπλωθούν στο σύνολό τους κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», όπως σημειώνουν συνεργάτες του. Για την κάλυψη των αρρυθμιών στο δημόσιο απαιτείται η πλήρωση των θέσεων με γρήγορο ρυθμό και αποτελεί επείγον ζήτημα η επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο μεγάλος σήμερα χρόνος που μεσολαβεί από την προκήρυξη μιας θέσης στο Δημόσιο μέχρι την οριστική πλήρωσή της. Με την μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται θα υπάρξει αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψηφίους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.

Τα πάντα, όμως, περνούν από την… τσέπη των πολιτών, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Το καθιερωμένο «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένεται να είναι περιορισμένης χωρητικότητας αφού θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Η πληθώρα των ενισχύσεων θα κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους και τις οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το Δημογραφικό που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικογένειας προβλέπει αύξηση των επιδομάτων τέκνων, στήριξη της μητρότητας αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και εξομοίωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες. Θα γίνει μία συνολική παρέμβαση για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο επιδομάτων. Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων. Το ηλιακό κριτήριο από τα 39 έτη θα αυξηθεί στα 49 και το εισοδηματικό από τα 16.000 στα 20.000 ευρώ για άγαμους δικαιούχους και αναλόγως για έγγαμους και με προσαύξηση για κάθε παιδί. Νέο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω με την επιδότηση να αυξάνεται στο 60% από 40% που είναι σήμερα και το ποσό για την ανακαίνιση από 10 χιλ ευρώ να αυξηθεί στα 14 χιλ. ευρώ.

Αυτό το πλέγμα παρεμβάσεων έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον προϋπολογισμό του 2025 και αφορούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση των συντάξεων κατά 2,5%, το επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και την μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις