0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

 

Η μάχη των ευρωεκλογών δόθηκε. Τα κόμματα πήραν τον λογαριασμό. Όλοι εμφανίστηκαν ως «λαβωμένοι νικητές», δίχως να μπορούν να πείσουν ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, αφού ο ελληνικός λαός γύρισε ξεκάθαρα την πλάτη στα κόμματα. Ένας ωστόσο αποδεικνύεται ως «ο πιο αδύναμος κρίκος». Αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που απέναντι στην κυβέρνηση που έχασε 13 μονάδες και στον απολιτίκ, τικ-τοκερ, Στέφανο Κασσελάκη, «κατόρθωσε» να βγει τρίτος. Γιατί πρόκειται κυριολεκτικά για «κατόρθωμα». Και τώρα τι; Καλά ξεμπερδέματα…

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου γνωρίζαμε πως ο αρχηγός του τρίτου κόμματος θα είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. Ο λαός έδωσε την τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ, κατατάσσοντάς το για μια ακόμη φορά στα μικρομεσαία προς… μικρά κόμματα, με την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού του να είναι ακαριαία.

Τον χορό έσυρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, την επομένη των εκλογών. Σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο ACTION, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ξεκάθαρα πως «όλα είναι στο τραπέζι», ακόμη και το θέμα ηγεσίας. Λογική δήλωση, σε περιπτώσεις ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος, θα έλεγε κάποιος!

Αναμενόμενη, για την κυρία Γιαννακοπούλου, έσπευσε να υπονοήσει ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής, που με μια έντονη αντίδραση ισχυρίστηκε πως η συνάδελφός του είχε «γραμμένη» της δήλωση πριν από τα αποτελέσματα. Και κάπως έτσι στο ΠΑΣΟΚ έγιναν νωρίς-νωρίς μαλλιά κουβάρια, καθώς εκτός από την τρίτη θέση έχουν πια να διαχειριστούν μαχαιριές (πισώπλατες και μη), γκρίνια, εσωστρέφεια και μια θορυβώδη μιζέρια!

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, με μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook, ο Παύλος Γερουλάνος αποδόμησε πλήρως την εκλογική ανάλυση του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέδωσε την κακή θέση του κόμματος στα εκλογικά αποτελέσματα της Αθήνας. «Η Α’ Αθηνών ήταν η μόνη Εκλογική Περιφέρεια που, ως ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να αυξήσουμε ακόμα και τον απόλυτο αριθμό ψήφων που πήραμε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, πριν από ένα χρόνο», απάντησε ο Γερουλάνος επισημαίνοντας πως οι βουλευτές ίδρωσαν την φανέλα και προσθέτοντας με νόημα πως «τα υπόλοιπα για το τι έφταιξε, εκεί που πρέπει».

«Επειδή, από την Κυριακή το βράδυ, γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη «μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας», που σε μερικά παραπολιτικά φτάνει μέχρι και σε στοχοποίηση βουλευτών, το πήρα προσωπικά. Και το πήρα προσωπικά, γιατί λιώσαμε παπούτσια στις ευρωεκλογές, όλοι στην Α’ Αθήνας, η Νομαρχιακή, οι τοπικές οργανώσεις, όλοι….. Αν παρατηρήσατε, μιλάω πάντα σε πρώτο πληθυντικό, «πήραΜΕ», «καταφέραΜΕ», «αυξήσαΜΕ».Ξέρετε γιατί; Διότι θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Παύλος Γερουλάνος.

Το πρωί της Τετάρτης, το «τρίτο χτύπημα» ήρθε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος νωρίς – νωρίς είχε δηλώσει πως δε μπορούσε να χωνέψει πως το ΠΑΣΟΚ έχασε από τον… Κασσελάκη. Και με επιστολή του στον Γραμματέα του κόμματος έκανε λόγο για «Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς».
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», σημείωσε ο κος Κωνσταντινόπουλος προκαλώντας την άμεση αντίδραση «κύκλων» της Χαριλάου Τρικούπη (δηλαδή του ίδιου του Ανδρουλάκη), που σημείωσε πως δεν θα επιτρέψουν την «εσωστρέφεια» και πως «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό».

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και με τις «πλάτες» του λαού του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξελέγη πρώτος ευρωβουλευτής, ο Νίκος Παπανδρέου, ήταν ο επόμενος που μπήκε στον χορό. Οι κακές γλώσσες λένε πως το «κρατούσε» στον Ανδρουλάκη που δεν είχε σκοπό να τον προτείνει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτά είναι δικά τους ζητήματα!

Γενναία συζήτηση στα όργανα ζήτησε και ο Μιχάλης Κατρίνης, που για όσους θυμάστε καλά ήταν το πρόσωπο που λειτουργούσε «αντ’ αυτού» στο ελληνικό κοινοβούλιο, με εξαιρετική επιτυχία, όσο ο Ανδρουλάκης ήταν πρόεδρος εξ αποστάσεως, διατηρώντας την έδρα και τον μισθό του ευρωβουλευτή. Ο κύριος Κατρίνης είναι πιο light και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές του τοποθετήσεις, ξορκίζοντας την εσωστρέφεια. Προβληματισμένη από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε και η Μιλένα Αποστολάκη.

Τα μαντάτα για τον Κρητικό πρόεδρο είναι σκούρα, λαμβάνοντας κανείς υπόψιν:

• υπαρκτούς δελφίνους του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Παύλο Χρηστίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη

• τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας της GPO που έδινε χαμηλές πτήσεις στον πρόεδρο Ανδρουλάκη, στο ενδεχόμενο να ηγηθεί ενός κοινού μετώπου στην κεντροαριστερά

• αλλά και την παταγώδη αποτυχία του στενού του συνεργάτη και φίλου, γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, που δεν κατάφερε παρά το «πουσάρισμα» να πάρει το πράσινο φως για τις Βρυξέλλες (γεγονός που χρεώνεται ως αδυναμία του ίδιου του Ανδρουλάκη να «επιβάλλει» τους έμπιστούς του).

Και όλα αυτά χωρίς –μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, που κάποιοι τον σπρώχνουν να αναλάβει πρωτοβουλίες που οπωσδήποτε (αν το αποφασίσει) θα φέρουν τρικυμία στην Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό… απέναντι στον εκλεγμένο αρχηγό.

To be continued

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις