0

Το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσίασε χθες o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη στο 5ο Autoforum. Το σχέδιο αυτό απαντάει στα προβλήματα του σήμερα, αλλά αντιμετωπίζει και τις ανάγκες του αύριο. Βάζει τα θεμέλια για μια Αττική πιο εύκολη, πιο προσβάσιμη, πιο ανθρώπινη.

Ο Υπουργός από το βήμα του συνεδρίου που είχε ως κεντρικό ζήτημα το κυκλοφοριακό, τόνισε το σημαντικό ρόλο του νέου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής ενώ ανακοίνωσε την αύξηση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αστικών συγκοινωνιών. «Έρχονται και νέα, φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία. Είμαστε σε τελικό στάδιο για την προμήθεια των πρώτων 650 νέων, σύγχρονων οχημάτων, έχοντας δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. Θα ξεκινήσουν να ενισχύουν τον στόλο από τις αρχές του 2023», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός στάθηκε στα αίτια του κυκλοφοριακού και ανέφερε ότι το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Δεύτερον, αναφέρθηκε στην παντελή απουσία, κατά τα προηγούμενα χρόνια, κεντρικού σχεδιασμού βασισμένου στις σύγχρονες ανάγκες της πρωτεύουσας. Τρίτον, υπογράμμισε την απόλυτη πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν το κυκλοφοριακό.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στο έργο της Περιφέρειας για την οδική ασφάλεια και τη βελτίωση του οδικού δικτύου ενώ τόνισε πως επίκειται η επέκταση των τεχνικών μέσων καταγραφής τροχαίων παραβάσεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των νέων φωτιστικών LED στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, σε μια εποχή που το ενεργειακό ζήτημα επιβάλλει την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η χρήση έξυπνων φαναρίων και οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως ο Κηφισός και η λεωφόρος Αθηνών θα διευκολύνουν σημαντικά την κυκλοφορία.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής. κ. Σπύρος Λάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της αστυνόμευσης και την αναγκαιότητα της αύξησης των ελέγχων.

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια και δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις», όμως τόσο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο Δήμος Αθηναίων που εκπροσωπήθηκε μέσω του Αντιδημάρχου Αθηναίων, κ. Αξιώτη Βασίλη, κινούνται συντονισμένα και προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις