0

Το ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων, ορισμένων βασικών τροφίμων και της ενέργειας μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερη περίοδο αν παραταθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ο Βίκτορ Ορμπάν.

Χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές καυσίμων, ορισμένων βασικών τροφίμων και την λιανική (πώληση) ενέργειας, ο ουγγρικός πληθωρισμός, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 10,7% τον Μάιο, θα κυμαινόταν στο 15% με 16%, σημείωσε επίσης ο Ορμπάν μιλώντας σε δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ο πληθωρισμός καλπάζει στην κεντρική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενίσχυσε τις ήδη ισχυρές πιέσεις στις τιμές μετά την πανδημία της COVID-19, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν όρισε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων στα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο σε ορισμένα τρόφιμα. Τα όρια αυτά, τα οποία μείωσαν κατά 5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες τον ονομαστικό πληθωρισμό, αναμένεται να πάψουν να ισχύουν τον ερχόμενο μήνα.

Ο Κόσμος θα υποφέρει για καιρό από τον πόλεμο

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πόλεμος να είναι παρατεταμένος και το έτος 2023 θα είναι επίσης γεμάτο αβεβαιότητα και λύπη», σημείωσε ο Ορμπάν. «Ο κόσμος θα υποφέρει από τον πόλεμο και τις οικονομικές του συνέπειες».

Χωρίς το μέτρο για πλαφόν στις τιμές καυσίμων στα 480 φιορίνια (1,21 ευρώ) το λίτρο, οι τιμές καυσίμων στην αγορά θα ήταν γύρω στα 700 με 900 φιορίνια (1,76 με 2,27 ευρώ), επισήμανε.

Το πεδίο εφαρμογής του πλαφόν στις τιμές καυσίμων περιορίστηκε πρόσφατα στα αυτοκίνητα με ουγγρική πινακίδα, πυροδοτώντας σύγκρουση με την Ευρωπαίκή Ένωση, ενώ ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL ζήτησε χθες, Πέμπτη, την σταδιακή κατάργηση του μέτρου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του MOL Ζσόλτ Χερνάντι δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η σταδιακή κατάργηση του ανώτατου ορίου στις τιμές καυσίμων θα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού.

Αν υπάρχει πόλεμος θα υπάρχει και πληθωρισμός

«Όλα εξαρτώνται από τον πόλεμο. Αν υπάρχει πόλεμος, τότε υπάρχει πολεμικός πληθωρισμός», πρόσθεσε σήμερα ο Ορμπάν. «Αν υπάρχει ειρήνη, τότε μπορούμε να καταργήσουμε σταδιακά αυτά τα μέτρα πιο γρήγορα. Αν υπάρχει πόλεμος δεν μπορούμε ή μπορούμε μόνο να το κάνουμε με πιο αργούς ρυθμούς».

Ερωτηθείς για το αίτημα της ΕΕ προς την Ουγγαρία να αναστείλει την μεροληπτική τιμολόγηση των καυσίμων σε βάρος των οχημάτων με ξένες πινακίδες καθώς στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να οδηγηθεί στο δικαστήριο, ο Ορμπάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλα τα προβλήματα.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται να κάνουμε αυτό που απαιτούν οι καταστάσεις αυτού του είδους», είπε. «Σε καιρούς όπως αυτός είναι επιβεβλημένη η απόκλιση από τους γενικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ένα εμπάργκο από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, υπογράμμισε εξάλλου καταλήγοντας ο Ορμπάν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις