Ουκρανία

Τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα», πρόσθεσε.

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάγιφ», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάγιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη. Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.