0

«Ήρθε η ώρα να σπάσουμε αυγά και να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα ανεξαρτήτως κόστους» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον φορολογικό μηχανισμό και την λειτουργία του Δημοσίου.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας εβδομάδας ήταν αναμενόμενες για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που διορθώσουν τα κακώς κείμενα δεκαετιών. «Οι πολίτες μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις εκλογές για να προχωρήσουμε τις τολμηρές αλλαγές στο κράτος και την καθημερινότητα ώστε να περάσει η χώρα στην επόμενη πίστα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού για να προσδιορίσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Πάταξη φοροδιαφυγής 

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι φυσικό να φέρνει αντιδράσεις σε όσους εκμεταλλεύονταν τα κενά στο σύστημα για να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, αλλά η αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιφέρει δικαιοσύνη και θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους πόρους για τα δημόσια ταμεία που η διάθεση τους στην υγεία και την παιδεία, όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας. Αυτή η ανάλυση που κάνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τους οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι πολίτες θα πιστώσουν στην κυβέρνηση τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά και άλλες εστίες ανομίας που υπάρχουν διαχρονικά στο ελληνικό κράτος. Ειδικά όσον αφορά την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή. Μέσα στην εβδομάδα σε δύο μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα επιβλήθηκαν πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στην κάθε μία για υπέρογκες αυξήσεις στα προϊόντα. Η αναντιστοιχία μεταξύ επιτευγμάτων στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο ρυθμός ανάπτυξης, σε σχέση με την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών γνωρίζουν πολύ καλά στο κυβερνητικό επιτελείο ότι μπορεί να προκαλέσει ισχυρή φθορά και για αυτό υπάρχουν διαρκείς συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των πολιτών. «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και αυτό ετοιμάζονται να κάνουν με ορίζοντα το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών στην Θεσσαλία και των πόρων που θα απορροφήσει από τον προϋπολογισμό εξετάζεται το σενάριο είτε αυξημένων παροχών προς τους συνταξιούχους είτε παρεμβάσεων μείωσης της φορολογίας.

 Η εκλογή νέου γραμματέα 

Ταυτόχρονα με το κυβερνητικό έργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει, το επόμενο διάστημα, την προσοχή του και στο κόμμα, καθώς εκκρεμεί η εκλογή νέου γραμματέα. Η επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση την τελική απόφαση που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που προσδιορίζεται το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Παύλος Μαρινάκης διέγραψε μία πολύ επιτυχημένη πορεία στην συγκεκριμένη θέση όπου παρέμεινε μέχρι τώρα, παρά την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνητικού εκπροσώπου, για να βάλει πλάτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για την αλλαγή σκυτάλης και αναζητείται το κατάλληλο πρόσωπο που θα συνεχίσει το έργο στο κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του και αναμένει πλέον την τελική λίστα με τα ονόματα που θα του παρουσιάσουν οι κ. Παπασταύρου, Μπρατάκος, Νέζης και Μαρινάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορριφθεί το σενάριο να είναι ένα αμιγώς κομματικό στέλεχος και εξετάζονται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα. Τα χαρακτηριστικά που αναζητούνται για το νέο γραμματέα της ΝΔ είναι να έχει θετικό προφίλ, να ξέρει πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα και κυρίως να μπορεί να γυρίσει πολλές φορές όλη τη χώρα ενόψει και των ευρωεκλογών. «Να τρέχει, να τρέχει, να τρέχει», όπως το θέτει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν ακουστεί ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Μαρία Συρεγγέλα και η Ζέτα Μακρή που πληρούν το κριτήριο στη θέση του γραμματέα να τοποθετηθεί γυναίκα, ενώ έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για την κα Ζωή Ράπτη. Ένα ακόμα πρόσωπο που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο είναι ο Γιώργος Κώτσηρας, όμως το γεγονός ότι είναι υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Οι ευρωεκλογές 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών θα κλειδώσει το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος έχει ήδη δώσει στον πρωθυπουργό τα τρία σενάρια που έχει επεξεργαστεί και μένει η τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Το πρώτο προβλέπει να διατηρηθεί το ισχύων σύστημα με την χώρα να αποτελεί μία ενιαία περιφέρεια. Η δεύτερη περίπτωση είναι η κατάτμηση σε 5 περιφέρειες και η τρίτη σε 7. Στην περίπτωση που έχουμε κατάτμηση σε περιφέρειες εξετάζεται αν για τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος θα μετράει η πανελλαδική επίδοση ή η επίδοση ανά περιφέρεια.

Το προφίλ των προσώπων

Σε όποιο σύστημα κι αν επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει και μία κρίσιμη πολιτική απόφαση που αφορά το προφίλ των προσώπων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αν δηλαδή θα επιλέξει αναγνωρίσιμα πρόσωπα που θα κάνουν «γκελ» στους ψηφοφόρους ή θα εξυπηρετούν κομματικές ισορροπίες ή αν θα σπάσει και σε αυτή την περίπτωση αυγά και θα επιλέξει πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και να διαδραματίσουν τον εθνικό τους ρόλο σε μία μεταβατική και συνάμα κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Λι Τσιανγκ στο Πεκίνο

Με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Τσιανγκ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

 «Κύριε Πρωθυπουργέ, καταρχάς σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σας αυτή την όμορφη φθινοπωρινή ημέρα στο Πεκίνο. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Η επίσκεψή μου αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή τη διμερή σχέση. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του κ. Li Keqiang, πρώην Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που αναφέρατε: ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι γιορτάσαμε πέρυσι την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την κατανόηση και έχει ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο χώρες μας συνδέονται με ένα πολύ σταθερό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.

Και βέβαια, το πιο σημαντικό έγγραφο είναι η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια. Έχω ακόμα πολύ καλές αναμνήσεις τόσο από την επίσκεψή μου στη Σαγκάη, όταν είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω με διαφορετική ιδιότητα, αλλά και από την πολύ σημαντική επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος Xi στην Ελλάδα το 2019.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες.

Θεωρώ ότι οι δύο χώρες μας, ως κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις