«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν καταθέσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέρος από αυτές τις προτάσεις έχουν γίνει ήδη αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τις σκέψεις που παρουσίασε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όμως για μας δεν αρκούν μόνο αυτές οι προτάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Προσέθεσε ότι «χρειάζεται να πάρουμε ακόμα πιο τολμηρά, πιο γενναία βήματα, για να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους ενέργειας συνολικά στον κάθε καταναλωτή».
Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες παραμένουν στο πλευρό της» και προσέθεσε ότι «όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, ενδεχομένως ορέξεις αναθεωρητικές γεννιούνται στα κεφάλια γειτόνων μας, τις οποίες βεβαίως θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε και στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο Αιγαίο και στον Έβρο ή όπου αλλού χρειαστεί». Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Συνεδριάζουμε σήμερα για να οργανώσουμε τις δύο επόμενες συναντήσεις των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων θα ασχοληθούμε βεβαίως με τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και αυτές δεν είναι άλλες από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, από την ενεργειακή κρίση και την κρίση πληθωρισμού που χτυπάει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Είναι μία κρίση που αισθάνεται κάθε Ευρωπαίος πολίτης την τσέπη του. Και είναι μία κρίση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε με πολύ γενναία βήματα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν καταθέσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέρος από αυτές τις προτάσεις έχουν γίνει ήδη αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τις σκέψεις που παρουσίασε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όμως για μας δεν αρκούν μόνο αυτές οι προτάσεις. Θεωρούμε ότι χρειάζεται να πάρουμε ακόμα πιο τολμηρά, πιο γενναία βήματα, για να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους ενέργειας συνολικά στον κάθε καταναλωτή. Για αυτό και έχουμε προτείνει συνδυασμένες πολιτικές που έχουν σχέση με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, μια μάχη η οποία θεωρούμε ότι στο τέλος μπορεί να κερδηθεί, εφόσον όλοι αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται να υπηρετούμε την ορθοδοξία της αγοράς, αλλά πρέπει να υπηρετούμε πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει ο πόλεμος αυτός να κερδηθεί και ότι πρέπει να έρθει γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη, ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας για μία επόμενη περίοδο. Όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, ενδεχομένως ορέξεις αναθεωρητικές γεννιούνται στα κεφάλια γειτόνων μας, τις οποίες βεβαίως θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε και στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο Αιγαίο και στον Έβρο ή όπου αλλού χρειαστεί».