0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Όμηρου Τσάπαλου, εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιγράφει στην TODAY PRESS τα κεντρικά σημεία εστίασης των επόμενων μηνών.

Αποτελεσματικότητα, νομιμότητα, δικαιοσύνη, ευελιξία: Σε αυτούς τους άξονες πρόκειται να εστιάσουν οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτοί είναι και οι άξονες, εξάλλου, που θέτει η ίδια η κοινωνία ως προτεραιότητα. Γιατί, πρέπει να είναι σαφές, πως το μήνυμα που μας έστειλε ο ελληνικός λαός για την οικονομία μέσα από τις ευρω-κάλπες είναι αυτό: «Ανεβάστε ταχύτητες, επιδείξτε ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα και ολοκληρώστε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Με αυτό το μήνυμα και το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης συνεχίζουμε. Με μία πολιτική, δηλαδή, που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία με τις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και που ήδη έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα: ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης – πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης.

Με μία σοβαρή πολιτική που πατάει πάνω στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας και που θέτει τις βάσεις για να την ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά. Γιατί αυτό, εξάλλου, είναι και που επέλεξαν και οι ίδιοι οι πολίτες, ξανά και ξανά κλείνοντας τα αυτιά τους σε εκείνους που ακόμα τάζουν λεφτόδεντρα και συνεχίζουν με την επικίνδυνη παραπλανητική λογική του «τάζουμε τα πάντα στους πάντες, χωρίς καμία κοστολόγηση». Μία λογική που είδαμε όλοι που μας οδήγησε το 2015 και που βλέπουμε πόσα χρόνια, κόπο και θυσίες χρειάστηκε για να αναστραφούν τα αποτελέσματά της.

Βεβαίως, πλέον, δεν βρισκόμαστε εκεί. Αντιθέτως έχουμε καταφέρει να αποτελούμε θετική είδηση μετά από χρόνια στα οικονομικά Μέσα παγκοσμίως προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής που στοχεύουν ακριβώς στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας μας.

Τι κάνουμε από εδώ και κάτω;

Ανεβάζουμε ταχύτητες και προχωράμε πιο γρήγορα για να δώσουμε πιο άμεσες απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Έτσι, μέσα στους επόμενους μήνες προχωράμε με τις εξής δυναμικές παρεμβάσεις:

– Εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τις εταιρείες του Δημοσίου: Υιοθετούμε το «μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 ΔΕΚΟ του Υπερταμείου με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την διασφάλιση περισσότερης ευελιξίας σε θέματα στελέχωσης και προμηθειών και την αλλαγή σύστασης των πειθαρχικών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστών. Παράλληλα, κάνουμε ένα “lifting” και στο ίδιο το Υπερταμείο καθιερώνοντας ένα νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης και προχωρώντας στην απορρόφηση των ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Επιπρόσθετα, συστήνουμε ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό την χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

– Διασφαλίζουμε την νομιμότητα στις παραλίες και τους αιγιαλούς της χώρας: Ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα η νέα διαφανής διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών για 1.200 παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σύμφωνα με το νέο σύστημα ενώ παράλληλα, και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν 6.500 ενεργές συμβάσεις συμμορφώνονται σταδιακά με τον νέο νόμο. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα – από τα τέλη αυτού του μήνα και έπειτα – εκτιμούμε ότι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη νέα βελτιωμένη εικόνα στις ελληνικές παραλίες μακριά από τις ντροπιαστικές εικόνες του περασμένου καλοκαιριού που αναδείχθηκαν μέσα από το «κίνημα της πετσέτας». Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και μάλιστα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα μέσα.

 


Στην φαρέτρα του ΥΠΕΘΟ εντάσσονται τέσσερα σημαντικά όπλα:

o Η χρήση drones, η οποία ξεκίνησε ήδη από τη Χαλκιδική και θα συνεχίσει και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Η συμβολή των πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast για την υποβολή καταγγελιών. Ήδη έχουν κατεβάσει την εφαρμογή σχεδόν 50.000 συμπολίτες μας κι έχουν υποβληθεί πάνω από 2.500 καταγγελίες.

o Η λήψη δορυφορικών εικόνων. Ήδη υπάρχει συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου κάθε 10 με 15 μέρες να «σκανάρονται» περίπου 7.000 παραλίες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθούμε τις ενδεχόμενες πολεοδομικές διαφορές και να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται.

o Η διενέργεια ελέγχων από μεικτά κλιμάκια στελεχών και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του ΥΠΕΘΟ, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών.

– Επιταχύνουμε το νομοθετικό έργο: Στη Βουλή βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο που προβλέπει νέο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα και για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης καθώς και για εκείνους που δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς που αφορούν στην ακινησία οχημάτων.

Παράλληλα, εκτός από το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και ένα ακόμα σχέδιο νόμου που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και το οποίο πρόκειται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Mε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προχωράμε στην αντικατάσταση του σημερινού απαρχαιωμένου πλαισίου του Τέλους Χαρτοσήμου και στην αντικατάστασή του με το Τέλος Συναλλαγής. Το νέο αυτό Τέλος θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο, θα αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους, θα επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και, τέλος, θα ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια (πχ, το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, τους υπόχρεους προς απόδοση κλπ).

– Συνεχίζουμε τους ελέγχους και την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής: Με οδηγό τα 11 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που περάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης των ταμειακών και των POS και με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ελέγχου που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ προχωράμε συνεχίζοντας και εντείνοντας τους ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες και όλοι οι πολίτες, εν γένει, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή, βάζοντας τέλος, δηλαδή, σε παραβατικές συμπεριφορές μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2027 που θα μας δώσει το δημοσιονομικό χώρο να προχωρήσουμε στην άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής και στην περαιτέρω μείωση των φόρων.

– Τέλος, παρακολουθούμε την πορεία υποβολής των δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα επανεξετάσουμε τα σημεία αυτά του νόμου που ενδεχομένως να χρειάζονται ορισμένες διορθώσεις. Δεν μιλάμε, φυσικά, για κατάργηση ή αλλαγή της ουσίας του νόμου. Ωστόσο, οι αδικίες που ενδεχομένως παρατηρούνται θα διορθωθούν από το ερχόμενο φθινώπορο με σημειακές παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες και με πατριωτικό καθήκον να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που ανέβασε την ελληνική οικονομία πολλά σκαλοπάτια την τελευταία πενταετία, συνεχίζουμε. Ακούμε τα μηνύματα της κοινής γνώμης και προχωράμε για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβάστε και άλλα άρθρα εδώ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις