0

Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού ανθρώπων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Συνολικά, 4.816.923 Ουκρανοί καταγράφηκαν ως πρόσφυγες σε 44 ευρωπαϊκές χώρες από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τη UNHCR.

Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά: πάνω από 7,3 εκατ. διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία, χωρίς επιστροφή, έχουν καταγραφεί από τότε έως τις 7 Ιουνίου.

Περίπου 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα τους αφού την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την UNHCR. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επιστρέφουν κυρίως για να δουν τους δικούς τους, να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους, για να δουλέψουν ή να βοηθήσουν άλλους να φύγουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω.

8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από την αρχή του πολέμου

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.

Πάνω από τις μισές διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία γίνονται προς την Πολωνία (3,8 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων 1,15 εκατ. έχουν καταγραφεί εκεί ως πρόσφυγες), σύμφωνα με την UNHCR.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία ή η Μολδαβία, με κάθε μία εξ αυτών να καταγράφει επισήμως πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ως πρόσφυγες.

Ωστόσο η πλειονότητα των καταγεγραμμένων προσφύγων βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου 780.000 στη Γερμανία, κοντά 367.000 στην Τσεχία, πάνω από 118.000 στην Ισπανία και δεκάδες χιλιάδες σε πολλά άλλα κράτη.

«Το επίπεδο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες παραμένει εξαιρετικό», ανέφερε η UNHCR. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία και περίπου 17.000 για τη Λευκορωσία, χώρα-σύμμαχο της Μόσχας, από την έναρξη της εισβολής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που επέστρεψαν στην Ουκρανία από αυτές τις δύο χώρες.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις