0

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας δεν ήταν ποτέ καλύτερες και οι προοπτικές τους για περαιτέρω ανάπτυξη είναι εξαιρετικές. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου, στο «Sofia Economic Forum III» ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική ενότητα «The world – Post war in Ukraine: Mapping the Νew global & Regional Security Order».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία», υπογράμμισε, «ανέτρεψε τα δεδομένα στη διεθνή σκηνή». Η ρωσική εισβολή «μας αναγκάζει να επαναξιολογήσουμε την αρχιτεκτονική ασφαλείας της μεταψυχροπολεμικής Ευρώπης, αλλά και ορισμένες βασικές φιλελεύθερες αρχές που αφορούν τις σχέσεις μας με αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη», πρόσθεσε.

Για την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη επισήμανε πως «φαίνεται να έχει διαγράψει έναν πλήρη κύκλο».

«Αν το 1989 αποκλήθηκε από ορισμένους ειδικούς επί των διεθνών σχέσεων ως «Annus Mirabilis», σαν η χρονιά που άλλαξε το πρόσωπο της Ευρώπης εν μια νυκτί εξαιτίας της πτώσης του «Σιδηρού Παραπετάσματος», το 2022 θα μπορούσε άνετα να αποκληθεί «Annus Horribilis». Πράγματι, κατά τους προηγούμενους μήνες τα θεμέλια πολλών σημαντικών, μακροχρόνιων παραδοχών σχετικά με την ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας, κλονίστηκαν σοβαρά» διευκρίνισε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαίοι πολιτικοί, μαζί με τους συμμάχους μας από τις ΗΠΑ, δημιούργησαν τον σκελετό του μεταψυχροπολεμικού οικοδομήματος της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειάς της» συνέχισε.

«Βάσισαν», τόνισε, «την προσέγγισή τους σε μια αισιόδοξη ερμηνεία της φύσης των διεθνών σχέσεων».

«Αλλά», ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς, «στις 24 Φεβρουαρίου, οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν: Ο γενικευμένος διακρατικός πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και έριξε μια μακριά σκιά που θα μας συνοδεύει για το προσεχές μέλλον. Είναι ένα είδος πολέμου που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Στο μεταξύ, η πάντοτε παρούσα απειλή των πυρηνικών όπλων επικρέμαται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από ολόκληρη την ανθρωπότητα» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δικτάτορες και απολυταρχικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο μας έχουν «πετάξει το γάντι», άμεσα ή μέσω των υποχειρίων τους» ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν το παιχνίδι διαρκείας ενάντια στη δημοκρατία και να διαμορφώσουν τον κόσμο, ή τουλάχιστον το εγγύς εξωτερικό τους, σύμφωνα με τη δική τους όψη. Ο αυταρχισμός προελαύνει, και μια νέα «μακρά διαμάχη υπό το λυκόφως» υφίσταται μεταξύ των ανελεύθερων, αναθεωρητικών δυνάμεων και όσων ανήκουν στην πλευρά της ειρήνης και του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευρύτερη ενότητα μεταξύ όλων των διεθνών δρώντων που επιθυμούν να διαβιούν και να ευημερούν υπό το κράτος δικαίου» επισήμανε.

«Οι τελευταίοι περιλαμβάνουν ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον προμαχώνα της δημοκρατίας σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Οι Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερο συντονισμό στην εξωτερική μας πολιτική, στην προσέγγισή μας στην ασφάλεια -περιλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας-, στα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Πρέπει να δείξουμε στους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές ότι υφίσταται βαρύ τίμημα για την απειλή και την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Κρατών Μελών της ΕΕ» υπογράμμισε.

Ο Ν. Χαρδαλιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» πρέπει να τελειώσει.

«Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, να συσπειρωθούν και να απωθήσουν τους αυταρχικούς ηγέτες, οποτεδήποτε και οπουδήποτε εκδηλώνουν την επιθετικότητα και την περιφρόνησή τους για το Διεθνές Δίκαιο: από τη Βαλτική Θάλασσα και τα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, έως το εμπόλεμο Ντονμπάς και από τον ποταμό Έβρο έως το Καστελόριζο και την Κύπρο» είπε.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «ως το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας για «περισσότερη Ευρώπη», όχι μόνο επειδή αυτό επιτάσσουν η γεωγραφία, η Ιστορία και τα συμφέροντά της, αλλά και λόγω μακραίωνων αξιών».

«Η στιγμή να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης έχει φτάσει. Η Ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά, αν αποτύχουμε να αδράξουμε την ευκαιρία για να προωθήσουμε το πρότζεκτ μας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ιδίως στους ζωτικούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Forum, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια και υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσσεν Βασίλεφ.

Με το πέρας του Forum, ο Ν. Χαρδαλιάς θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς τιμήν των συμμετεχόντων.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, πραγματοποίησε, χθες, συνάντηση με μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και της ομογένειας στη Βουλγαρία, σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας.

Τον Ν. Χαρδαλιά υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Μετζελόπουλος και η γραμματέας Ν. Γεωργιάδου.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Σόφια ο πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία Δημήτριος Χρονόπουλος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ