0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Όμηρου Τσάπαλου

Εκπρόσωπος τύπου Υπουργείου Οικονομικών

Έγκαιρη και προσωποποιημένη ενημέρωση, βελτίωση εξωδικαστικού μηχανισμού και νέα εργαλεία προστασίας των ευάλωτων οφειλετών: Για πρώτη φορά έως σήμερα η απάντηση στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τόσο συνεκτική και ολοκληρωμένη.

Χωρίς να διολισθαίνει στον λαϊκισμό ή να υπόσχεται περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει, η Κυβέρνηση υλοποιεί στοχευμένα και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να προστατέψει εκείνους που πράγματι έχουν ανάγκη προστασίας βάζοντας φρένο σε καταχρηστικές πρακτικές τρίτων και θέτοντας αυστηρούς κανόνες στην αγορά.

Η νέα ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει αναλυτικά και μέσω της σχετικής ιστοσελίδας τα 7 εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι οφειλέτες. Θα αναφερθώ σε τρία μόνο από αυτά τα νέα μέτρα που καταδεικνύουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης να φέρει ουσιαστικές τομές σε ζητήματα που έως σήμερα αποτελούσαν πηγή ανησυχίας για τους οφειλέτες και εστίες κοινωνικής έντασης:

  • Θωράκιση ευάλωτων οφειλετών: Εκδίδοντας μία και μόνο βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, οι τελευταίοι επωφελούνται:
  • αυτόματης και υποχρεωτικής αποδοχής από τράπεζες, servicers και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
  • ευνοϊκής αντιμετώπισης για την ρύθμιση οφειλών μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών/servicers.
  • ένταξης στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Στήριξης της πρώτης κατοικίας εξασφαλίζοντας κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες, αναστολή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων και δυνατότητα επαναμίσθωσης για έως και 12 χρόνια και επαναγοράς της πρώτης κατοικίας τους μέσω του υπό σύσταση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Πλέον, δε, οι οφειλέτες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μισθώματα 12 ετών σε περίπτωση που μπορούν να ασκήσουν νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας ενώ θα επωφελούνται χαμηλότερης τιμής αγοράς μετά την έκπτωση 30% που λαμβάνει ο φορέας κατά την αγορά ακινήτων.

 

  • Ενδυνάμωση Εξωδικαστικού Μηχανισμού: Στο πλαίσιο των πρόσφατων βελτιώσεων προβλέπεται:
  • Επιπλέον μείωση έως και 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου,
  • 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες και servicers).
  • Ένταξη οφειλών προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται και το χρέος έχει «κληρονομηθεί» στον νόμιμο εκπρόσωπο.
  • Τέλος, έχει καταργηθεί ο περιορισμός που ίσχυε στο παρελθόν για το 90% οφειλών σε έναν μόνο φορέα ενώ υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης και ενήμερων ή εξυπηρετούμενων οφειλών εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη κατά τουλάχιστον 20%.
  • Το πιο σημαντικό είναι πως πλέον οι ευάλωτοι προστατεύονται υποχρεωτικώς από τον εξωδικαστικό. Οι servicers και οι τράπεζες θα πρέπει να αποδέχονται υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού και να μην το απορρίπτουν όπως γινόταν σε πολλές περιπτώσεις μέχρι πρότινος. Έτσι ο ευάλωτος θωρακίζει τον εαυτό του και την περιουσία του.

 

  • Διασφάλιση της ενημέρωσης και προστασίας των δανειοληπτών: Από την 1η Απριλίου οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν εφαρμογές – κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών – όπου οι οφειλέτες θα μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά και προσωποποιημένα για τις οφειλές τους. Επιπρόσθετα, για όσους δεν συμμορφωθούν στις νέες υποχρεώσεις για την προστασία των δανειοληπτών από καταχρηστικές συμπεριφορές προβλέπεται η επιβολή προστίμων που φθάνουν έως 500.000 ευρώ ή/και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Με τα παραπάνω μέτρα γίνεται ένα ακόμα βήμα στην αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους δίνοντας «ανάσα» στους πολίτες και νέες ευκαιρίες στην οικονομία για περαιτέρω ανάπτυξη. Πρόκειται, δε, για παρεμβάσεις που έρχονται ως συνέχεια σημαντικών «κατακτήσεων» της προηγούμενης τετραετίας: το διάστημα 2019 -2023, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους μειώθηκε από το 68% στο 61% και τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό των συνολικών έπεσαν από περίπου 41% σε περίπου 7,3% το γ’ τρίμηνο του 2023.

Είτε αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες πολιτικές, είτε εξετάζουμε σκληρούς οικονομικούς δείκτες, η Κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προχωράει δυναμικά, σεβόμενοι τους πραγματικά ευάλωτους από την μια και αποκαλύπτοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από την άλλη. Και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσουν καθαρά και εκείνοι που επιχειρούν να καπηλευτούν πολιτικά τα δικαιώματα των πολιτών κατηγορώντας την Κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χάνουν ακόμα περισσότερο την επαφή τους με την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα…

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις