0

Την ανησυχία της για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας εξέφρασε με παρέμβασή της η Μαρία Συρεγγέλα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συμμετείχε, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ παρενέβη με αφορμή την αναφορά της Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τον καταμερισμό των Δήμων της χώρας.

«Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδήγησαν στην καλύτερη διαχείριση αυτοδιοικητικών θεμάτων, μείωσαν όμως τα ποσοστά των εθνικών μειονοτήτων ανά Δήμο, φέρνοντας τις κάτω από 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Συρεγγέλα και πρόσθεσε πως έτσι «το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη γλώσσα της μειονότητας και το δικαίωμα στη χρήση της γλώσσας αυτής σε θέματα τοπικής διακυβέρνησης καταβαραθρώθηκαν».

Συγκεκριμένα, η γραμματέας και βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε στην παρέμβασή της την Έκθεση, σύμφωνα με την οποία εγκαλείται η αλβανική κυβέρνηση για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον νόμο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που υιοθέτησε η χώρα το 2017.

Η κα Συρεγγέλα αναγνώρισε την ευρύτερη προσπάθεια της Αλβανίας για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την ένταξή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τόνισε ότι «οι αλβανικές αρχές καλούνται να αποδείξουν πως σέβονται τα ιδανικά και τις αξίες της Ένωσης στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν» και πως «τα ζητήματα αυτά εμπνέουν ανησυχία, καθώς εκπέμπουν ένα μήνυμα εξαιρετικά αρνητικό για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, αλλά και για τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή εν γένει».

Τέλος, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη ως απόδειξη ότι στην Χειμάρρα η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν εφαρμόζεται, επισημαίνοντας πως «ο Φρέντυ Μπελέρης κρατείται παρανόμως στην φυλακή. Για εμάς, το θέμα αυτό δεν είναι απλώς μια διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και είναι καθήκον μας να μην κάνουμε εκπτώσεις στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.»

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ