0

Αποκλιμάκωση της έντασης φέρνει η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία».

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της μισθοφορικής οργάνωσης. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να ενωθούν με τους μαχητές της Wagner για να βάλουν τέλος στο «χάος που επικρατεί στη χώρα».

«Το κακό που προκάλεσε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που σκότωσαν σήμερα τα αγόρια μας και κατέστρεψαν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών μας θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Πριγκόζιν και πρόσθεσε: «Ζητώ να μην αντισταθεί κανείς. Όποιος αντιστέκεται, θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον καταστρέψουμε αμέσως».

Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο επικεφαλής της Wagner και μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στην περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές. Στην πόλη Ροστόφ βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στον νότο.

Αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ροστόφ, οι δυνάμεις της Wagner κινήθηκαν προς τη Μόσχα, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. «Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για αυτό [και] ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από τη μία πλευρά, γυρίζουμε πίσω τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον Πούτιν, διαπραγματεύτηκε συμφωνία με τον επικεφαλής της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρείας Βάγκνερ και [να λάβει] μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων», μετέδωσε το κανάλι του λευκορωσικού καθεστώτος στο Telegram, Pul Pervogo.

Στο πρωινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Στο πλεύρο του Πούτιν οι Τσετσένοι του Καντίροφ

Ο επικεφαλής των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε τις πράξεις του Πριγκόζιν «προδοτικές» και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα υπερασπιστούν τη Μόσχα ώστε να καταστείλουν την ανταρσία.

Ο διοικητής της Wagner Ντμίτρι Ουτκιν απάντησε στον Καντίροφ, λέγοντας: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε άντρας προς άντρα, καθώς ήδη γνωριζόμαστε από τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας», έγραψε στο Telegram.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η κρίση στη Ρωσία θα τελειώσει άμεσα.

Οπως αναφέρει στο BBC, δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, εκτιμά ωστόσο πως ο Πριγκόζιν δεν πρόκειται να υπαχθεί στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια παύση πριν από την πραγματική «σύγκρουση», σημειώνει ο Τζον Χέρμπστ.

Ενδεχομένως, προσθέτει, ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει από τις δηλώσεις του και να πορευτεί λαμβάνοντας προφυλάξεις.

«Η Δύση θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά χωρίς να μιλάει», τονίζει.

Ο Τζέιμς Νίξεϊ, επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House, αναφέρει πως το Σάββατο ήταν η χειρότερη μέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοινώνει νέες επιθέσεις

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση στη Ρωσία, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυε επιθέσεις προς αρκετές κατευθύνσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.

«Μια επίθεση σε αρκετές κατευθύνσεις ταυτόχρονα» ξεκίνησε σήμερα στις τοποθεσίες Ορίχοβο-Βασιλίβκα, Μπαχμούτ, Μπογκντανίβκα, Γιαγκιντέ, Κλιτστσιίβκα, Κουρντιουμίβκα, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προωθηθεί κοντά στο Μπαχμούτ, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της μάχης στο ανατολικό μέτωπο, και σε μια περιοχή νοτιότερα.

Ο Ολεκσάντερ Ταρνάνσκιι, διοικητής του νοτίου μετώπου, Ταυρία, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια περιοχή κοντά στην Κρασνοχορίβκα, δυτικά του περιφερειακού κέντρου του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε ότι η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που οι αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το 2014.

Ζελένσκι: Υπάρχει χάος στη Ρωσία

Αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «πλήρες χάος» στη Ρωσία.

«Σήμερα ο κόσμος μπορεί να δει ότι οι αφέντες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Απλά πλήρες χάος. Απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Τόνισε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα σιωπήσουν, δεν θα παραμείνουν αδρανείς και ότι «η ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης εξαρτάται αυστηρά από την άμυνά μας».

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον Πούτιν στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε: «Όσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σας σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή που θα φέρουν στη Ρωσία».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική