0

Στις επερχόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαστεργίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα «Η νέα ψηφιακή Ελλάδα: Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση ενός σύγχρονου κράτους».

Μπροστά μας έχουμε τον νέο «ψηφιακό βοηθό» για το gov.gr, τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, αλλά και το νέο ψηφιακό πορτοφόλι του gov.gr είπε ο κ. Παπαστεργίου, ενημερώνοντας παράλληλα τους βουλευτές για την «πολύ σημαντική παρέμβαση που πρέπει να γίνει, και απηχεί στις θέσεις της χώρας μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό» και η οποία έχει να κάνει με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως είπε, «πρέπει, επιτέλους, μετά από 20 χρόνια, να βοηθήσουμε τον επίσημο δίαυλο μας προς τα έξω να εκσυγχρονιστεί, και είναι κάτι το οποίο συζητάμε και με την διοίκηση του. Θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο μέσο, σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, κλασσικά και ψηφιακά».

Ειδικότερα για τον «ψηφιακό βοηθό» στην υπηρεσία gov.gr, είπε ότι το πρόβλημα που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πως εκεί, υπάρχουν 1.600 υπηρεσίες, αλλά είναι δύσκολο για τους πολίτες να τις εντοπίσουν. Γιαυτό δημιουργούμε έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος καταλαβαίνει ελληνικά, και σε απλή γλώσσα, μπορεί να απαντήσει σε οτιδήποτε τον ρωτήσουμε, από το πως μπορώ να πουλήσω το αυτοκίνητο μου ή αν δικαιούμαι το «Εύβοια-pass» ή οτιδήποτε υπάρχει ως διαδικασία στο gov.gr. Μάλιστα, είτε του το πληκτρολογούμε είτε του το εκφωνούμε, η απάντηση σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έρχεται στο κινητό μας, ή και σαν web υπηρεσία, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Για τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι την περασμένη Τρίτη πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι, σε ένα κόσμο που διασυνδέεται και τρέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε συστήματα νέφους και σε κεντρικούς υπολογιστές, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες υποδομές ασφαλείας για τους πολίτες. Αφού, επισήμανε ότι σήμερα η κυβερνοασφάλεια ασκείται από τέσσερις διαφορετικούς τομείς (υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) είπε ότι τον Οκτώβριο του 2024, μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία (ΝΙΣ-2) έρχεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, η οποία λέει το εξής προφανές: Ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο κεντρικές δομές κυβερνοασφάλειας, ανοίγοντας την ομπρέλα των φορέων που πρέπει να εποπτεύουμε, από 70 που είναι σήμερα (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, υπουργεία) σε μια πολύ μεγαλύτερη ομπρέλα 2.000 φορέων. Κανείς από τους φορείς που προανέφερα δεν θα μπορούσε να το κάνει. Δεν έχει την εξωστρέφεια και το προσωπικό να το κάνει, γι’ αυτό και σύντομα, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του νομικού προσώπου με τον τίτλο Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Για το νέο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet), ο υπουργός είπε ότι εκτός από όσα ήδη περιλαμβάνει, έρχεται τέλη Δεκέμβρη, το MyAuto, ένα πακέτο πιστοποιητικών για το αυτοκίνητο (ασφάλεια, άδεια, τέλη κυκλοφορίας κλπ). Πρόσθεσε ότι, το νέο wallet θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, που θα τρέξει τη πρώτη του υπηρεσία, με την οποία θα δείξουμε το πως θα διαλειτουργούμε τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα [..] όπου χρειάζεται να δώσουμε κάποια πιστοποιητικά, πχ γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κά, χωρίς να χρειαστεί, καν, να τα εκδώσουμε από το gov.gr. [..] Για ποιο λόγο, παλιά, εκδίδαμε χαρτιά; Γιατί τα συστήματα, δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Από την ώρα που τα συστήματα μιλάνε μεταξύ τους, εμείς απλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο τάδε φορέας του Δημοσίου ή ότι η τάδε τράπεζα ή ο τάδε τηλεπικοινωνιακός πάροχος ζητάει για το νέο μας συμβόλαιο αυτά τα στοιχεία μας. Θα ρωτιόμαστε εάν δεχόμαστε να τα δώσουμε, και με αυτή την πολύ απλή απάντηση, και βέβαια ένα νούμερο επαλήθευσης, θα μπορεί να γίνεται τη δουλειά μας, χωρίς να κάνουμε οτιδήποτε, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για το πρόγραμμα μικροδορυφόρων που προχωρά το υπουργείο του. Όπως είπε, το έργο αρχικά σχεδιάστηκε ως ένα τηλεπικοινωνιακό έργο με 130 εκατομμύρια, για έναν καινούριο γεωστατικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, που όμως, θα είχε χαμηλή ποιότητα γεωεπισκόπησης ή φωτογράφισης, άρα, δε μας είναι τόσο χρήσιμος στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, της κλιματικής κρίσης, της παρακολούθησης αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.. «Αυτό, το οποίο αποφασίσαμε στο υπουργείο και σχετικά κινηθήκαμε τον Αύγουστο, είναι να ακυρώσουμε το πρόγραμμα των 130 εκατ. και να πάμε σε ένα καινούργιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, πηγαίνοντας σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς με δυνατότητα, πλέον, πολλαπλής φωτογράφησης, γεωεπισκόπησης και παρακολούθησης μετεωρολογικών κι άλλων δεδομένων πολλές φορές την ημέρα. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους με τους γεωστατικούς δορυφόρους, κάθε πίξελ αντιστοιχεί σε περίπου 10 μέτρα. Με τους νέους αυτούς χαμηλής τροχιάς δορυφόρους το κάθε πίξελ αντιστοιχεί σε 30 εκατοστά. Πάμε, λοιπόν, σε ένα καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο συνδυαστικά με τη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών κάθε χώρα μπαίνει σε ένα κομμάτι ή σε ένα σύστημα δορυφόρων που ενδιαφέρεται και, παράλληλα, ανταλλάσσουν πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλου τύπου δεδομένα με έμφαση στην πολιτική προστασία» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε επίσης για το θέμα ενός «υπερυπολογιστή» στην Ελλάδα. Τον συνέδεσε μάλιστα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μπορεί να φέρει «απίστευτες λύσεις στην ιατρική, στην ακαδημαϊκή έρευνα» οι οποίες, για να τρέξουν θέλουν υποδομές. Στην ουσία, θέλουνε υπερυπολογιστές, δηλαδή συστήματα, με πολύ μεγάλες δυνατότητες: Ένα τέτοιο σύστημα, σχεδιάστηκε από το ΕΔΥΤΕ, να τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου. Τα χρήματα που αρχικά απαιτήθηκαν ήταν περισσότερα από 23 εκατομμύρια και γι’ αυτό καθυστέρησε το έργο αναζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν προέκυψε αυτή η χρηματοδότηση, αλλά προέκυψαν καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις που με το κόστος αυτό μπορούμε να σώσουμε την ισχύ που θέλουμε. Οπότε, με 23 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 12.500 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινάμε διαδικασία δημοπράτησης μέσα στον Δεκέμβριο, για τον υπερυπολογιστή με σκοπό, σε περίπου ένα χρόνο να φέρουμε τη χώρα στην πεντάδα των συστημάτων υπερυπολογιστών. Συνεπώς και στην πεντάδα των χωρών που θα μπορούν λόγω υποδομών να ηγηθούνε των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη» συμπέρανε ο κ. Παπαστεργίου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ