0

Σε εκρηκτικούς ισχυρισμούς προέβη ένα δίκτυο στο Telegram, σύμφωνα με το οποίο ένας από τους πλέον διαβόητους Ρώσους εκτελεστές δολοφονήθηκε με την υποψήφια ότι συνδεόταν με τις μυστικές υπηρεσίες μιας «μη φιλικής» χώρας.

Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατος σε ηλικία 56 ετών του Ντμίτρι Κόβτουν, ενός εκ των δύο Ρώσων που κατηγόρησε η Βρετανία ότι δηλητηρίασαν το 2006 με Πολώνιο-210 τον πρώην κατάσκοπο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, δριμύ επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, ο Κόβτουν πέθανε από επιπλοκές της Covid-19. Αλλά όπως υποστηρίζει -χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις – το δίκτυο General SVR στο Telegram, επικαλούμενο πηγές στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος καταζητούμενος στη Βρετανία εκτελέστηκε κατ’ εντολή του Πούτιν.

«Η απόφαση για την εξολόθρευση του Κόβτουν ελήφθη τρία 24ωρα πριν τον θάνατό του μετά από έκθεση του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που υπεδείκνυε τη σχέση του Κόβτουν με τις υπηρεσίες πληροφοριών μιας μη φιλικής χώρας», ισχυρίστηκε το General SVR, που φέρεται να ανήκει σε εξόριστο πρώην αντιστράτηγο με πρόσβαση στο Κρεμλίνο, με το ψευδώνυμο Βίκτορ Μιχαήλοβιτς.

«Είναι η ταχύτερη εφαρμογή εξολόθρευσης ενός “προδότη” μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης. Παλαιότερα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο μήνες για την προετοιμασία μιας τέτοιας επιχείρησης», πρόσθεσε. Το δίκτυο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες, ούτε αποκάλυψε σε ποιας χώρας μυστικές υπηρεσίας αναφερόταν.

Η εμπλοκή του Ρώσου πράκτορα της KGB στην υπόθεση Λιτβινένκο

Ο Κόβτουν κατηγορείτο από τις βρετανικές Αρχές ότι σε συνεργασία με τον Αντρέι Λουγκοβόι έναν υπερεθνικιστή βουλευτή σήμερα της Ρωσίας, ότι έριξαν πολώνιο 210 στο τσάι του επικριτή του Πούτιν, Λιτβινένκο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου πριν από 16 χρόνια. Μετά τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου παρέμεναν μετέωρα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του επιχειρηματία Κόβτουν. Ο Λουγκοβόι είπε το Σάββατο ότι ο Κόβτουν «πέθανε ξαφνικά μετά από σοβαρή ασθένεια που συνδεόταν με μόλυνσή του από τον κορωνοϊό».

Ο Κόβτουν, που ήταν πράκτορας της ΚGB, όπως ο Λουγκοβόι και ο Λιτβινένκο, είχε μετακομίσει κάποια περίοδο στο Αμβούργο, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του ονειρευόταν να γίνει πορνοστάρ και είχε πρόβλημα αλκοολισμού. Οι Βρετανικές Αρχές είχαν υποστηρίξει ότι ο Κόβτουν κι ο Λουγκοβόι εκτελούσαν εντολές από τη Ρωσία όταν δολοφονήθηκε ο Λιτβινένκο σε ηλικία 43 ετών στις 23 Νοεμβρίου του 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210 στο Millennium Hotel στο Μέιφερ του Λονδίνου. Δημόσια έρευνα στη Βρετανία προ εξαετίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο «πιθανώς εγκρίθηκε» προσωπικά από τον Πούτιν. Οι δύο ύποπτοι αρνήθηκαν επανειλημμένα τις αιτιάσεις του Λονδίνου, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε να τους εκδώσει στη Βρετανία προκειμένου να δικαστούν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις