0

Το βαρύτερο όλων από πλευράς αριθμού μολύνσεων αλλά αναλογικά ηπιότερο σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας είναι το τωρινό 6ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αυτό δείχνουν οι αναλύσεις του εργαστηρίου του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Νίκο Τζανάκη.

Το τροποποιημένο στέλεχος Ο5 αναδεικνύεται στο μεταδοτικότερο μέχρι σήμερα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα. Αριθμός που, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, «υποεκτιμά συστηματικά τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, που υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσιος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1/3 των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις, γεγονός που αποδεικνύει την εξαιρετική ικανότητα διαφυγής της Ο5 από το ανοσοποιητικό».

Το κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα
Το iefimerida.gr παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το σύνολο των στοιχείων, όπως προκύπτουν από τις πρόσφατες αναλύσεις της ομάδας του κ. Τζανάκη.

Όπως φαίνεται στην εικόνα 1, στην παρούσα φάση το κύμα από πλευράς νέων μολύνσεων έχει κορυφωθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Την Πέμπτη 28/7/2022 για πρώτη φορά ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έπεσε κάτω από το 1.

Γιατί είναι αργή η αποκλιμάκωση

Η αποκλιμάκωση που παρατηρείται είναι αργή. Στην εικόνα 2 ο δείκτης μεταδοτικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στη μονάδα (0,95), γεγονός που προδικάζει αφενός την πολύ αργή αποκλιμάκωση, αφετέρου την πολύ εύθραυστη ισορροπία του επιδημικού κύματος, που πολύ εύκολα, δεδομένων των συνθηκών διασποράς της αυγουστιάτικης περιόδου, μπορεί να διατηρήσει πολύ ψηλά επιδημιολογικά φορτία.

Πώς διαμορφώνεται η αναλογία κρουσμάτων-θανάτων

Στην εικόνα 3 απεικονίζεται η εξέλιξη των κρουσμάτων και των ημερήσιων θανάτων. Σε αυτό το κύμα, η αναλογία θανάτων προς τα κρούσματα (θνησιμότητα ή case fatality rate) διαμορφώνεται στο 2,2 τοις χιλίοις.

Αυτός ο δείκτης θνητότητας είναι 10 φορές μικρότερος των κυμάτων του 2020.

«Η παρατήρηση της πολύ μικρής θνησιμότητας είναι χαρακτηριστικό ενδημίας της νόσου. Η υποδεκαπλάσια όμως αυτή θνητότητα δεν σημαίνει ανάλογη μείωση των ημερήσιων θανάτων. Μπορεί αναλογικά με τα κρούσματα οι θάνατοι να είναι λιγότεροι, προσεγγίζουν όμως αριθμούς την τελευταία εβδομάδα κοντά στους 50 ημερησίως. Ο λόγος για αυτό είναι η τεράστια διασπορά και η έκθεση ευάλωτων ανθρώπων στον ιό. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης.

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει πλήρως παθογονικότητα

Η ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων αυτών των θανάτων αλλά και η κλινική εικόνα όσων εισάγονται στα νοσοκομεία αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει πλήρως παθογονικότητα. Δεν προκαλεί βαριές πνευμονίες και βλάβες στο κατώτερο αναπνευστικό, που απαιτούν υποστήριξη της αναπνοής. Πρόκειται πλέον για μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Όμως, όπως πολλές άλλες παρόμοιες ιώσεις, παροξύνει και αποδιοργανώνει χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σε αυτή την αποδιοργάνωση των χρονίων νοσημάτων οφείλεται η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που παρατηρείται και σε αυτό το κύμα. Η μέση ηλικία των θανόντων ξεπερνά κατά κανόνα τα 85 έτη.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εισαγωγή πολλών ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, που αδυνατούν είτε μετά από εμβολιασμό είτε μετά από νόσηση να αναπτύξουν ικανή ανοσία.

Περισσότερες οι νοσηλείες στις απλές ΜΕΘ

Στοιχείο των διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού αποτελεί και η παρατήρηση της ανεπαίσθητης επιβάρυνσης των ΜΕΘ τόσο στο προηγούμενο κύμα με την Ο2 όσο και στο τωρινό με την Ο5.

Στην εικόνα 4 απεικονίζονται οι ημερήσιες τιμές των κλινών ΜΕΘ και των εισαγωγών σε απλές κλίνες κορωνοϊού.

Είναι εμφανές ότι τα δύο τελευταία κύματα δίνουν πολλές απλές νοσηλείες αλλά λίγες νοσηλείες στη ΜΕΘ (βλ. βέλη). Και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χαρακτηριστικό ενδημίας.

Ανησυχία για το φθινόπωρο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας παρατηρεί ότι η τωρινή επιδημιολογική εικόνα, παρότι ελεγχόμενη, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και προβληματισμούς ενόψει του φθινοπώρου.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στην προστασία των ευάλωτων και ηλικιωμένων, οι οποίοι πρέπει με κάθε θυσία να προστατευτούν.

Η εμπειρία που διαθέτουμε και τα θεραπευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντατικά τα αντι-ιικά φάρμακα, τα νέα μακροχρόνιας δράσης προστατευτικά αντισώματα και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί σε όσους έχουν συστηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις), συμβάλλοντας στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο διασφαλίζει τους ευάλωτους συνανθρώπους μας αλλά και δεν δίνει την ευκαιρία στον κορωνοϊό να μετεξελιχθεί σε μια μορφή που θα μας προβληματίσει», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΤΖΑΝΑΚΗΣ