0
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με την αισχροκέρδεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».
«2,5 χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει ότι για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, όπως δείχνουν στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ», δήλωσε. «Όταν μιλάμε για ακρίβεια, μιλάμε και για εισόδημα», ανέφερε και εξήγησε: «κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει 3 δισ. περικοπή στους συνταξιούχους επειδή καταργήθηκε το μέρος της 13ης σύνταξης που είχε επανέλθει το ’19 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
«Κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει επίσης πάγωμα στον κατώτατο μισθό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο από αυτόν του 2010», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27% το βασικό μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν», υπογράμμισε. «Είναι ανάγκη να αυξηθεί εδώ και τώρα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι «σήμερα η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ με βάση στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ τον περασμένο Γενάρη όποιος ήταν στο βασικό μισθό έχασε το 14% της αγοραστικής του δύναμης λόγω πληθωρισμού». «Η οικονομική ασφυξία δεν αφορά πλέον μόνο τους ευάλωτους, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, η σημερινή μέρα της απεργίας είναι πολύ σημαντική».
«Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής», συνέχισε, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην είναι μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά επέλεξε να είναι με την αισχροκέρδεια». «Ήδη από τον Οκτώβρη η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η ίδια η Κομισιόν έχει μιλήσει για “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Στη χώρα μας, αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα στοιχεία στο τελευταίο εφτάμηνο, θα δει τη διαφορά ανάμεσα σε τιμές παραγωγής και τιμές χονδρεμπορικής», τόνισε. «Από αυτό τεκμαίρεται ότι, σε αυτούς τους 7 μήνες, έχουμε περίπου 1,5 δισ. “ουρανοκατέβατα” κέρδη στην ενέργεια», πρόσθεσε και δήλωσε: «τα χρήματα αυτά πρέπει να φορολογηθούν και να επιστραφούν στην κοινωνία, αλλά να μπει και ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας». «Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη, μετά θυμήθηκε ότι υπάρχουν, τώρα παίζει κρυφτούλι με τα κέρδη. Κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει την αισχροκέρδεια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για την κατάσταση στη ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «την περίοδο ‘15-’19 η ΔΕΗ μείωσε 1 δισ. το δανεισμό της και δεν αύξησε καθόλου τα τιμολόγια στους καταναλωτές». «Σήμερα η κυβέρνηση λέει ότι πηγαίνει καλά η μετοχή της ΔΕΗ. Με τη μετοχή όμως δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ