0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
dgiankop@yahoo.gr

Ακριβότερο, περιορισμένο και ποιοτικά υποδεέστερο θα είναι φέτος το εορταστικό τραπέζι με τις διαρκείς ανατιμήσεις να αποτελούν μόνιμο πεδίο δημόσιας και ιδιωτικής συζήτησης. 

Η χρόνια επίκληση στην… «αυτορρύθμιση της αγοράς» σε περιόδους κρίσεων έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς η έλλειψη κρατικής παρέμβασης, κυρίως με διατιμήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, εκτοξεύει την τιμή του αρνιού και του κατσικιού σε επίπεδα άνω των 13 ευρώ και αντιστοίχως όλων των αγαθών της τροφικής αλυσίδας.

Παρά τις συνεχείς κυβερνητικές πρωτοβουλίες -«καλάθι του Πάσχα», «καλάθι του νονού» κτλ- για συγκράτηση τιμών, οι όποιες μειώσεις θα αφορούν εισαγόμενα ή μη επαρκώς ελεγμένα προϊόντα ώστε να παραμείνει μεγάλο το περιθώριο κέρδους των προμηθευτών και των χονδρεμπόρων, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου λιανικής. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τζίρος των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι όπως και η έξοδος των εκδρομέων.

Τιμές

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες, ολόκληρο το ντόπιο σφάγιο (αρνί – κατσίκι) των 10 κιλών πωλείται στα 130-140 ευρώ μαζί με τη συκωταριά του, κοκορέτσι στα 20 ευρώ το 1,5 κιλό, μαγειρίτσα 11 ευρώ των 6-8 ατόμων, μαρούλια 0,70 ευρώ, ντομάτες 2,5 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,70 ευρώ το ένα, φέτα 15 ευρώ το κιλό, ψωμί 2,4 ευρώ το κιλό, τσουρέκι 19 ευρώ το κιλό, κουλούρια 16 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ. αρνί και κατσίκι τιμώνται στα 10-11 ευρώ, όπως και στο καλάθι του Πάσχα. Το λάδι παραμένει στα εξωφρενικά επίπεδα των 15-17 ευρώ το κιλό, κατηγορίας αγνού παρθένου.

Στοιχεία

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κατά τη φετινή περίοδο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα και σε αριθμό ατόμων και σε αριθμό προϊόντων, ενώ η καταναλωτική δαπάνη θα ανέλθει στα 190-200 ευρώ. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη.  Την ίδια ώρα, αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50% και το βάψιμο αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%. Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού, αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%.

Δώρα, «καλάθια»

Όσον δε για τα καλάθια του Πάσχα και του νονού που θα ισχύσουν έως 4 Μάϊου, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν έστω και μερικώς την οικονομική αιμορραγία των ασθενέστερων νοικοκυριών. Σημαντική κρίνεται η αύξηση στις συντάξεις και στα δώρα του Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και στον ευρύτερο δημόσιο. Η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών, «ευελπιστεί- όπως ο λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης – οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα και, κυρίως, του «οβελία» που, και φέτος, παρατηρείται οι τιμές να κινούνται ανοδικά, τόσο λόγω του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου». Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώνεται σήμερα στο υψηλό 5,4%, όμως, συγκριτικά με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχει αποκλιμακωθεί, δίνοντας μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, εκτιμά ο κ. Κορκίδης.

 

Διόδια και καύσιμα «τρομάζουν» τους εκδρομείς του Πάσχα

Αντίστοιχη εικόνα σοβαρών ανατιμήσεων παρουσιάζεται στις μετακινήσεις ενόψει της εξόδου των εκδρομέων.

Η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης ανέρχεται σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ ενώ τα διόδια έχουν ανατιμηθεί κατά 7,65% από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών, με βάση τις νέες τιμές, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα για ένα Ι.Χ κοστίζει 12,60 ευρώ.

Στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου – Ιωαννίνων, το ταξίδι Αντίρριο – Ιωάννινα για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 13,70 ευρώ (από τα 12,75 ευρώ).

Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης, το ταξίδι Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 10,80 ευρώ (από τα 10,05 ευρώ), ενώ το ταξίδι Κόρινθος-Τρίπολη και κλάδος Λεύκτρου -Σπάρτης διαμορφώνεται στα 11,90 ευρώ (από τα 11,05 ευρώ). Τέλος το ταξίδι από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη κοστίζει 33,55 ευρώ για τα διόδια, ήτοι 67,10 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Εγνατία Οδός

Στην Εγνατία Οδό, οι ανάδοχοι και το υπ. Υποδομών ανακοίνωσαν αυξήσεις 33%!

Ειδικότερα, οι νέες τιμές που θα ισχύουν από αύριο στα διόδια της Εγνατίας, διαμορφώνονται ως εξής:

Τύριας 2,70 ευρώ,
Παμβωτίδας 1,55 ευρώ,
Μαλακασίου, Σιάτιστας, Πολυμύλου, Στρυμονικού και Προμαχώνα 1,90 ευρώ,
Μαλγάρων 0,90 ευρώ,

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ,
Ανάληψης 2,35 ευρώ,
Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ,
Μουσθένης 2,15 ευρώ,
Καβάλας 1,85 ευρώ,
Ιάσμου 1,80 ευρώ,
Μέστης 2,20 ευρώ,
Αρδανίου 1,60 ευρώ,
Ιεροπηγής 1,85 ευρώ και Ευζώνων 2,40 ευρώ.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Φωτιά έχουν πάρει όμως και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς οι αυξήσεις που προήλθαν από την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων αναγκάζουν τους καταναλωτές να σηκώσουν το βάρος της πράσινης μετάβασης. Έτσι τέσσερα άτομα που θα επιλέξουν για Πάσχα την Άνδρο θα πληρώσουν με αυτοκίνητο 300 ευρώ, ενώ αν επιλέξουν τη Σύρο το κόστος θα είναι τα 569 €. Ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο και επιστροφή θα πληρώσει 200 από Ραφήνα για την Άνδρο και 274 ευρώ για την Τήνο. Από τον Πειραιά η διαδρομή για Ρόδο (με ταχύπλοο) κοστίζει 665 ευρώ για ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο και 544 ευρώ για Νάξο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις