Τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές, το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει καταρρεύσει. Οι δημοσκοπήσεις, μετά την προκήρυξη των εκλογών, έστειλαν το μήνυμα πως νίκη στις εκλογές «έστω και με μια ψήφο» υπάρχει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας, η «κυβέρνηση ηττημένων» , ενώ αποκηρύσσεται δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ακόμα στο τραπέζι της Κουμουνδούρου, μόνο όμως ως ιδέα, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου Βαρουφάκη «Δήμητρα» για τις τράπεζες και τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το ΜεΡΑ25, καθώς εκτίμησε πως όποια σχέση με Βαρουφάκη θα προκαλέσει πανικό στους ψηφοφόρους του και θα τους ανοίξει «λεωφόρο» για τη ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης, είχε τοποθετηθεί εξ αρχής κατά της συμμετοχής Βαρουφάκη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Έτσι έμεινε στον Αλέξη Τσίπρα ζωντανή, αλλά κι αυτή στα χαρτιά, η τρίτη επιλογή: Αυτή της κυβέρνησης ανοχής.
«Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν… και υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του και απευθύνθηκε στο ΚΚΕ και τον Βαρουφάκη για κοινοβουλευτική συνδρομή, αν του λείπουν «5-10 βουλευτές».
Δεν… τσίμπησαν
Τα δυο κόμματα δεν «τσίμπησαν». Έδειξαν την «πόρτα» καθώς γνωρίζουν πως πρόθεση του Τσίπρα, προεκλογικά, είναι να διευκολύνει μετακινήσεις ψηφοφόρων των δυο κομμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που και για το ΚΚΕ και για το ΜέΡΑ25, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυξητικές τάσεις και μετεκλογικά να γίνουν το «δεκανίκι» του. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ αμφισβήτησε τον προοδευτικό χαρακτήρα ενός κυβερνητικού σχήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας «ήταν και η χειρότερη κυβέρνηση που έφερε και το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών». Ενώ από τον κ. Βαρουφάκη η απάντηση ήταν επίσης ξεκάθαρη «Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή»
Από την άλλη, βλέποντας τα αδιέξοδα του Τσίπρα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και κυρίως το ΜέΡΑ 25 ετοιμάζονται, όχι να παράσχουν βοήθεια, αλλά να διεκδικήσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Αλέξη, καθώς το όραμα της εξουσίας απομακρύνεται σταθερά.
«Όμηρος» του Βαρουφάκη για το Μαξίμου
Ο κ. Τσίπρας, με αυτή την πρόταση του, παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα και πως δεν μπορεί να μπει στο Μαξίμου αν δεν έχει τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Κατέφυγε σε αυτήν την πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα απρόβλεπτο και ασταθές αύριο συνεχών πολιτικών κρίσεων, που προσβάλει και τον ίδιο, αφού θα εξαρτάται από τους 10-15 βουλευτές του Βαρουφάκη, απλά και μόνο για να βρεθεί στην καρέκλα του Μαξίμου.
Γιατί μια υποτιθέμενη κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, θα επιβιώνει όσο την ανέχεται ο κ. Βαρουφάκης, θα ψηφίζει νομοσχέδια που συμφωνεί και ο Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός θα είναι υπό τον έλεγχο του Βαρουφάκη, αφού σε οποιαδήποτε στιγμή, θα μπορεί να άρει την ανοχή του και να ρίξει την κυβέρνηση. Θα είναι ένας πρωθυπουργός όμηρος του Γιάνη και των βουλευτών του;
Επί 4 χρόνια μοναδικός στόχος ο Μητσοτάκης
Ο Αλέξης Τσίπρας, ικανός σε τακτικές κινήσεις, έχει δείξει ουσιαστικές στρατηγικές αδυναμίες για την μετεξέλιξη και προοπτική του κόμματος του. Επί τέσσερα χρόνια ανάλωσε την πολιτική του ενέργεια σε προσωπικές επιθέσεις και ίντριγκες κατά του Μητσοτάκη και της οικογένειας του, με μοναδικό στόχο να τον απομακρύνει από το Μαξίμου, ώστε να βρίσκεται άλλος εκ της ΝΔ, στη θέση του, την ώρα των εκλογών. Και τώρα βλέπει πως ηττήθηκε κατά κράτος σε αυτό το εγχείρημα του.
Και επί τέσσερα χρόνια δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική και στελεχιακή ανανέωση του κόμματος του. Επί τέσσερα χρόνια δεν προσέφερε καινούργιες ιδέες αλλά παρέμεινε σταθερός στις ιδεοληψίες του και δεν κατάλαβε πως ακόμα κι αν δεν είχε απέναντι του Μητσοτάκη, πάλι θα έχανε τις εκλογές. Απλά γιατί δεν έχει να πει κάτι το νέο στην κοινωνία. Συντηρητικοποιήθηκε με την πραγματική έννοια της λέξης, ο ίδιος και όλο το σύστημα του.
Εγκλωβισμένος τώρα από την πολιτική του μικρότητα και τις αγκυλώσεις του, οδηγείται, σε ένα καθοδικό σπιράλ αξιοπιστίας, αναζητώντας μάταια μια ελπίδα εξουσίας, μια αχτίδα αισιοδοξίας για τους ψηφοφόρους του. Και το μόνο αποκούμπι που σκέφτηκε ήταν μια κυβέρνηση ανοχής.
Όπως μας θύμισε από το Liberal.gr ο Γ. Σιδέρης, «Εζήλωσαν στο κόμμα δόξαν… Δημητρίου Βούλγαρη, του επονομαζόμενου και «Τζουμπέ» (εξαιτίας του ποδήρη μανδύα που φορούσε).
Ο «Τζουμπές» είχε σχηματίσει μέχρι την τελευταία ώρα κυβέρνηση ανοχής στη χώρα μας, το σωτήριον έτος 1875. Τότε με εντολή του Βασιλιά σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας έως ότου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Μετά οδηγήθηκε σε ειδικό δικαστήριο!
Αυτό είναι το όραμα του κ. Τσίπρα προς τους οπαδούς του;
Σπασμωδικές κινήσεις από Τσίπρα
Οι δημοσκοπήσεις είναι αμείλικτες στην πρόθεση ψήφου και σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και δεν υπονομεύονται στα μάτια της κοινής γνώμης, επειδή το είπε η κα Τσαπανίδου, που δεν απαντά, όπως κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα: Γιατί δεν κάνουν δικές τους δημοσκοπήσεις αφού αμφισβητούν των εταιρειών;
Η ΝΔ ανακτά τις δυνάμεις της, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ότι είχε πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να πλησιάσει το στόχο του Ανδρουλάκη για ισχυρό διψήφιο ποσοστό και ο Βαρουφάκης ανασταίνεται όπως ο… Λάζαρος, ύστερα από το τραγικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα να τον βάλει στο κάδρο της «προοδευτικής κυβέρνησης».
Ο χρόνος που απομένει για αλλαγές στην εκλογική τακτική, μειώνεται δραστικά και η δημοσκοπική πίεση οδηγεί σε λάθη και σπασμωδικές κινήσεις. Η ένταξη στα ψηφοδέλτια του κόμματος αμφιλεγόμενων προσώπων δημιούργησε σύγχυση ως προς τη στόχευση, ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμμετοχή ενός σεξιστή τραγουδιστή, που μια τον είδαμε με τον κ. Τσίπρα, μια τον χάσαμε από τα μέσα ενημέρωσης, η ένταξη στα ψηφοδέλτια του Β. Αντώναρου, εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή που έριξε τη χώρα στα «βράχια» και …αγάπησε τώρα τον Αλέξη και η αναμενόμενη τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της κας Ακρίτα, ως σεκόντο στον Πολάκη, συνθέτουν μια αλλοπρόσαλλη εικόνα χωρίς στρατηγική, εκτός του «μάζευε κι ας είναι και ρόγες»…
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο το τοπίο ξεκαθαρίζει και τα διλήμματα για τους ψηφοφόρους γίνονται πιο ευδιάκριτα. Σε αυτό έχει βοηθήσει και ο Βαρουφάκης που αποκάλυψε στην κοινή γνώμη, τι σημαίνει για τους πολίτες, για τη χώρα, για την ευρωπαϊκή πορεία μας μια τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής μαζί του. Μια χώρα που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ευρώ από «Δήμητρες».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου