0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Γιάννη Σκούφη

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός  σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αναφέρεται  στο κυβερνητικό έργο και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Η Κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμιστικό «σπρίντ».  Κάθε εβδομάδα στη Βουλή εισέρχονται τουλάχιστον δύο νομοσχέδια τα οποία και ψηφίζονται. Το ζήτημα είναι αν η κοινωνία έχει θετική ανταπόκριση απέναντί τους.

Αρχικά χαίρομαι πολύ που αναγνωρίζετε το μεταρρυθμιστικό σπριντ της κυβέρνησης. Έχουμε ήδη νομοθετήσει το 50% του προεκλογικού μας οικονομικού προγράμματος.  Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα services, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε μια ακόμη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που αφορά την επιστολική ψήφο. Προχωράμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, στις μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν οι πολίτες, συνεχίζοντας  την πορεία που χαράξαμε από το 2019 και μετά, υλοποιώντας βήμα-βήμα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και για τα οποία ψηφιστήκαμε.

Ποια  θεωρείς την κορυφαία μεταρρύθμιση του τελευταίου χρονικού διαστήματος;

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθούμε είναι όλες πολύ σημαντικές και διορθώνουν παθογένειες ετών. Αν πρέπει να ξεχωρίσω μία, θα ήθελα να μιλήσω για αυτήν της επιστολικής ψήφου. Αφενός διότι νιώθω μεγάλη αγάπη για τους ομογενείς συμπατριώτες μας, αλλά και γιατί πρόκειται για μια βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση. Και αυτό γιατί δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και γιατί βοηθά πολλούς συμπολίτες μας εντός Ελλάδας να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι μια μεταρρύθμιση εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, μια μεταρρύθμιση που αυξάνει τη συμμετοχή. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, αλλά και πολλά νέα παιδιά που μπορεί να εργάζονται μακριά από τον τόπο στον οποίο ψηφίζουν.

Οι  δημοσκοπήσεις δείχνουν κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Η έλλειψη αντιπάλου μπορεί να προκαλέσει κάποιον εφησυχασμό;

Μας χαροποιεί και μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη των συμπολιτών μας προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όμως σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο κυριαρχία. Θα επέλεγα τη λέξη εμπιστοσύνη. Η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών αυξάνει το βάρος της ευθύνης στους ώμους μας. Εξάλλου ο αντίπαλος μας είναι αυτά ακριβώς τα προβλήματα, με πρώτο την ακρίβεια. Με αυτά παλεύουμε καθημερινά.

Γι’ αυτό μας έχουν επιλέξει οι πολίτες, γι’ αυτό επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς, και γι’ αυτό νιώθουμε αυξημένο βάρος στους ώμους το οποίο δεν αφήνει κανέναν να επαναπαυθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική  οικογένεια είναι η ακρίβεια. Τα μέτρα λαμβάνονται αλλά το πρόβλημα παραμένει. Βλέπεις έξοδο  από  αυτήν την κατάσταση;

Πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Το γνωρίζουμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να συρρικνώνεται και πιστεύω ότι μόνο καλύτερες μέρες  θα έχουμε μπροστά μας.

Θα είμαστε, όμως, δίπλα στους συμπολίτες μας για όσο χρειαστεί με κάθε τρόπο. Με τον πρωτόγνωρο αριθμό των εντατικών ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας μέσω των οποίων έχουν ήδη καταλογιστεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια σε πρόστιμα στις μεγάλες πολυεθνικές. Με έκτακτα μέτρα στήριξης όπως το καλάθι του νοικοκυριού, το καλάθι των Χριστουγέννων, την πρωτοβουλία μείωσης τιμής κατά τουλάχιστον 5% σε πάνω από 1300 είδη, την υποχρέωση ανάρτησης τιμών στο e-καταναλωτής κτλ. Κυρίως όμως, με μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αυτήν την εβδομάδα είδαμε έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θεωρείς ότι είναι δικαιολογημένες;

Το εν λόγω νομοσχέδιο που αφορά 11 παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής έχει ήδη ψηφιστεί. Όπως έδειξαν όλες οι έρευνες κοινής γνώμης η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Από τις 11 πρωτοβουλίες που εμπεριέχει, οι αντιδράσεις στις οποίες αναφέρεσαι αφορούν την μία μόνο που έχει να κάνει με το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο ισούται με τον κατώτατο μισθό. Και σας μιλάει ένας άνθρωπος που είναι και επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας. Όλοι οι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατανοούν ότι δεν γίνεται το 50% της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας να δηλώνει μηδέν κέρδη. Δεν γίνεται πάνω από το 70% να δηλώνει ότι βγάζει λιγότερα από έναν ανειδίκευτο εργάτη που παίρνει τον κατώτατο μισθό. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και διευρύνθηκαν μετά τη διαβούλευση. Γι’ αυτές μπορώ να ακούσω την οποιαδήποτε συζήτηση. Άλλα επί της αρχής δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς. Κανείς δεν στοχοποιεί κανέναν. Κανείς δεν υιοθετεί καμία οριζόντια λογική, γι’ αυτό και υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Τέλος, το μόνο πραγματικά οριζόντιο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος, οριζόντια, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στην πράξη η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα δικαιωθεί επιτυγχάνοντας την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση χιλιάδων συμπολιτών μας. Μεταρρύθμιση χωρίς αντιδράσεις δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία ή μη της κάθε μεταρρύθμισης αποδεικνύεται στην πράξη. Και σ’ αύτη τη μεγάλη προσπάθεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι σύμμαχοί μας.

Μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές. Πώς η Ν.Δ θα κρατήσει συσπειρωμένες τις δυνάμεις της ώστε να μην υπάρξουν διαρροές;

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε για τις Ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, που αφορά άμεσα την πατρίδα μας. Δεν πρέπει λοιπόν επ’ ουδενί να τις αντιμετωπίσουμε ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Βλέπουμε όλοι τί συμβαίνει γύρω μας και πόσο ασταθή είναι τα πράγματα στο γεωπολιτικό πεδίο. Είναι, λοιπόν, πιο απαραίτητο από ποτέ να έχουμε μια ισχυρή, σοβαρή, στιβαρή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Να συνεχίσει η πατρίδα μας να είναι πρωταγωνίστρια στις αποφάσεις της Ένωσης.

Οι ευρωεκλογές του 2024 συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και με τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Της παράταξης που πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Κοιτάζοντας τους πολίτες στα μάτια και εξηγώντας τους με επιχειρήματα τη σημασία και τα προτάγματα των επικείμενων ευρωεκλογών. Κυρίως όμως, θα συνεχίσουμε μέχρι τότε να δουλεύουμε σκληρά για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, γιατί μόνο έτσι κόβεται το οξυγόνο του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων που αποτελεί το βασικό καύσιμο της ψήφου διαμαρτυρίας.

Πρώτη φορά γυναίκα γραμματέας στη Ν.Δ. Πως είναι οι πρώτες της μέρες στο κόμμα;

Η Μαρία είναι χρόνια στρατιώτης της παράταξης, είναι ένα άξιο και εργατικό στέλεχος με ένα βιογραφικό εξαιρετικό γεμάτο διακρίσεις, αγώνες και βαθιά γνώση της διοίκησης, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που ανέλαβε τη θέση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής και θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί της. Επιπλέον, όπως σωστά υπογραμμίζεις, είναι η πρώτη γυναίκα γραμματέας! Και αυτό έχει τη δική του ουσιαστική και συμβολική αξία για το μεγαλύτερο λαϊκό κόμμα της χώρας που πρωταγωνιστεί και καινοτομεί στα πολιτικά πράγματα εδώ και 50 χρόνια.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις