Συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σόφια, στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από πλευράς ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές προτάσεις με έμφαση στην ανάγκη επιβολής ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και τη χθεσινή παράνομη απόφαση της Ρωσίας και επισημάνθηκε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.
O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.
Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επιτρόπου για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová στην Αθήνα και για το επίπεδο της συνεργασίας.
Συναντήσεις με άλλους ηγέτες
Στο περιθώριο της τελετής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciucă και τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Radev διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και εκφράστηκε η κοινή βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση τους, με έμφαση σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Επισημάνθηκε ότι η ολοκλήρωση του IGB θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της περιοχής, λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει, οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνάντησή με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, οι δύο ηγέτες εξήραν τη συμβολή του έργου του IGB στην διαφοροποίησητων ενεργειακών πηγών και οδεύσεων και συνολικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, επιβεβαιώνοντας την κοινή πρόθεση βελτίωσης της διασυνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο τις υποδομές.
Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας και εκδηλώθηκε κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα.