0

Ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός του αγροτοδιατροφικού τομέα, ανανέωση του τουριστικού προϊόντος και ενεργειακή αναβάθμιση για τα εμπορικά κτήρια αφορούν τα προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο μήνα, με τη μορφή ειδικών επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αρχές της εβδομάδας, ολοκληρώθηκε και το τελευταίο βήμα που αφορά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα αναρτώνται όλες οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενισχύονται με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με βάση σχετική υπουργική απόφαση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτούν την πρότασή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ξεκινά η αξιολόγηση από τις εμπορικές τράπεζες και το ΥΠΟΙΚ, για να διεκδικήσουν με αξιώσεις χρηματοδότηση από 30 έως και 50%, επί του προϋπολογισμού της επένδυσής τους.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό €375 εκ. Μέσω του προγράμματος, επιδοτείται σε ποσοστό έως και 100%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, αφορά την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα. Με προϋπολογισμό €520 εκατ., θα επιδοτεί αγρότες να στραφούν στην πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, τη δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε ομοειδείς ή συμπληρωματικούς κλάδους που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία.

Το τρίτο πρόγραμμα θα αφορά τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και θα τρέξει με προϋπολογισμό €260 εκατ.. Με την ίδια λογική, θα παρέχεται επιδότηση για την ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό Τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.

Μέσα στο Ιούνιο, μαζί με τον δεύτερο κύκλο του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονομώ» που αφορά αστικές και υπεραστικές κατοικίες, αναμένεται να τρέξει και το ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα κτήρια με εμπορικές χρήσεις, που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά.

Το «εξοικονομώ επιχειρώντας», όπως θα ονομάζεται, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό €450 εκατ., μέσω του οποίου αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, περίπου, 90.000 ακίνητα εμπορικής χρήσης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία