0

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, κάτι το οποίο έκανε στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ελληνική αντίδραση 

Η προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών και μελών της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ δεν αιφνιδίασε την Αθήνα. Μιλώντας στο protothema.gr, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη θετική εξέλιξη, καθώς και για το γεγονός ότι «το παζάρι του Τούρκου προέδρου δεν κράτησε για πολύ». Άλλωστε η χώρα μας από την αρχή ήταν αναφανδόν υπέρ της διεύρυνσης της Συμμαχίας με τις δύο χώρες.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας δεν έχει επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν ανακύπτουν ζητήματα που να θίγουν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος της χώρας μας ή να διαφοροποιούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Τουναντίον, ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρείται ως συμφέρον για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν τις ελληνικές θέσεις από πρώτο χέρι.

Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Η Τουρκία δεν ζήτησε “παραχωρήσεις” από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο της

Η Τουρκία δεν έκανε “κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς” προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει “ισχυρή ώθηση” στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική