0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Την άμεση δρομολόγηση της ανέγερσης παιδικού σταθμού δίπλα από το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο ανακοινώνει μέσα από την TODAY PRESS η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάπτυξη του «εναέριου τείχους», με την χρήση πολλαπλών drones για την προστασία του πεντελικού όρους, καθώς από την 1η Μαΐου ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Τα εν λόγω συστήματα, θα επιβλέπουν το βουνό και τις πόλεις από άκρη εις άκρη με δυνατότητα συμβατικής αλλά και θερμικής απεικόνισης.

 

Κυρία δήμαρχε, έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά με την μεταστέγαση των παιδιών του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης που πρόσφατα έκλεισε και στεγάζονται προσωρινά στον Παιδικό Σταθμό της οδού Σερίφου στα Μελίσσια;

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας μας παραχωρεί για ένα έτος τον ανακαινισμένο χώρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη έκταση του ΠΙΚΠΑ, καθώς και τον διπλανό χώρο που χρειάζεται ανακατασκευή. Ο παιδικός σταθμός της Νέας Πεντέλης θα στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο. Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω ότι τα παιδιά της πτέρυγας Μπόμπολα θα μεταστεγαστούν στον Α΄ παιδικό σταθμό στην οδό Σπάρτης και δρομολογούμε σύντομα το έργο πνοής της ανέγερσης παιδικού σταθμού δίπλα από το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης.

Κυρία Κοσμοπούλου, θα μας πείτε και για το «εναέριο τείχος» που θα αναπτυχθεί για την προστασία του Πεντελικού;

Σε συνέχεια των συναντήσεων που αφορούν στην αντιπυρική οχύρωση του Πεντελικού, συναντηθήκαμε με τους δημάρχους Κηφισιάς και Μαραθώνα και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ενιαίο σύστημα επίβλεψης του Πεντελικού με τη χρήση πολλαπλών drones. Συγκεκριμένα, ένα «εναέριο τείχος» θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα, με κέντρα επιχειρήσεων που θα ανταποκρίνονται στον κάθε δήμο ξεχωριστά, με την ανάπτυξη να πραγματοποιείται βασισμένη στο ίδιο σύστημα και την ίδια εταιρία, ώστε να μπορεί να υπάρξει ενοποιημένη δράση εφόσον παραστεί ανάγκη.

Τα εν λόγω συστήματα, με προδιαγραφές παντός καιρού, θα επιβλέπουν το βουνό και τις πόλεις από άκρη εις άκρη με δυνατότητα συμβατικής αλλά και θερμικής απεικόνισης. Τα έξι κέντρα επιχειρήσεων που θα στηθούν θα μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συντονίσουν την επίβλεψη έτσι ώστε, ακόμα και αν το όποιο περιστατικό εξελιχθεί εκτός των ορίων του ενός να μπορεί να υπάρξει αρωγή από τα όμορα συστήματα. Εκτός αυτού, στη συνάντηση συζητήσαμε το ενιαίο πλάνο επιχειρησιακής δράσης, καθώς και μια σειρά από ενέργειες που από κοινού προγραμματίζουμε.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η ανάγκη για ουσιαστική προστασία του βουνού εν τη ενώσει των Δήμων που το περιβάλλουν έρχεται σαν συνεπακόλουθο μιας χρόνιας παθογένειας την οποία οι νέες διοικήσεις είναι εδώ για να αλλάξουν. Με νέες ιδέες, διαφανείς διαδικασίες και σύγχρονες λύσεις. Έπεται συνέχεια…

Πρόσφατα, ενημερώσατε το δημοτικό συμβούλιο για την αναλυτική κατάσταση των οικονομικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων από την παραλαβή της διοίκησης του Δήμου.

Όντως στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Πανάγος ανέλυσε, ποιοτικά και ποσοτικά, όλες τις εγγραφές των οφειλών και οφειλετών, λέγοντας ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί το έργο της διαγραφής, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια όπως προβλέπεται δια νόμου, καθώς και ότι ήδη ετοιμάζονται οι επιστολές προς τους οφειλέτες που πρέπει να αποπληρώσουν μέσα σε τριάντα μέρες.

Επίσης, παρουσιάστηκαν ανά κωδικό, τα στοιχεία των ανεξόφλητων και εξοφλημένων τιμολογίων. Αναφορικά με τις ενέργειες πληρωμής των ανεξόφλητων, ο Π. Πανάγος δήλωσε ότι ο Δήμος κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης και του εξορθολογισμού των δαπανών, την άσκηση πίεσης ώστε να αποδοθούν οι οφειλούμενες χρηματοδοτήσεις και να αυξηθεί σταδιακά η απόδοση των παρακρατούμενων αυτοτελών πόρων από το 45% στο 55% και τέλος, τη σταδιακή μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου του δήμου.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό αυτών των πρώτων μηνών τι θα λέγατε προς τους κατοίκους του Δήμου Πεντέλης;

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες της Πεντέλης ότι ενώ παραλάβαμε έναν δήμο χωρίς προϋπολογισμό με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και 2,5 εκ. χρέος, πάραυτα καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες να:
-επισκευάσουμε τα χαλασμένα οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων και πολιτικής προστασίας,
-να καλύψουμε το κόστος για 800 λάμπες στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες,
-να φέρουμε Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στην πτέρυγα Μπόμπολα,
-να μεταστεγάσουμε σε ασφαλή και νόμιμο χώρο τα παιδιά του παιδικού σταθμού της Ν. Πεντέλης,
-να πετύχουμε την ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια των κεντρικών αρτηριών των Δ.Κ Πεντέλης και Ν. Πεντέλης μετά από 25 χρόνια και γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον περιφερειάρχη μας Νίκο Χαρδαλιά

Που βρισκόμαστε όσον αφορά στη διαδικασία επίσπευσης του προσδιορισμού τιμής μονάδος απαλλοτρίωσης του δάσους Παπαδημητρίου;

Υπάρχει η από τις 28/6/2023 απόφαση του Εφετείου η οποία απέρριψε την αίτηση του Δήμου για τον προσδιορισμό τιμής μονάδος λόγω εκκρεμοδικίας. Η δημοτική μας Αρχή, μέσω των νομικών συμβούλων, από τον Φεβρουάριο του 2024, ήρθε σε επαφή με τους αντίδικους για την επίσπευση της διαδικασίας και κατέθεσε νέα αίτηση κλήσης σε δικάσιμο, η οποία ορίστηκε για τον Ιανουάριο 2025, όπου θα γίνει ο τελικός προσδιορισμός τιμής.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που απασχολεί τον Δήμο είναι η αποχέτευση στην Καλλιθέα Πεντέλης. Πως κυλάει η πορεία του συγκεκριμένου έργου;

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Ιάσωνος που είναι ο κεντρικός συλλεκτήρας και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τα μέσα του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, το συνεργείο της ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει προς την περιοχή Μπουρμπάχτι και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα ξεκινήσει και δεύτερη εργολαβία για τους παράπλευρους δρόμους, μόλις ολοκληρωθεί η οδός Ιάσωνος και φτάσει στην οδό Καλλισσίων.

Μου δίνεται και την ευκαιρία να θυμίσω ότι η πλήρης ενημέρωση για τη διαδικασία συνδέσεων βρίσκεται αναρτημένη από την πρώτη στιγμή στην ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και ότι έχουν αποσταλεί από την Τεχνική Υπηρεσία επιστολές προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μπορούν να γίνονται οι συνδέσεις παράλληλα, ακολουθώντας την εξέλιξη του έργου. Να επισημάνω ότι έχει γίνει πρόβλεψη για τη διέλευση πυροσβεστικού οχήματος σε έκτακτη περίπτωση φωτιάς στην περιοχή και για το λόγο αυτό, ο αγωγός έχει μετατοπιστεί στην άκρη του δρόμου.

Για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία της Νέας Πεντέλης και κάποια σχόλια της μειοψηφίας τι απαντάτε;

Η αλήθεια είναι ότι η ίδια διενήργησα τρεις αυτοψίες στην πλατεία για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι την άναρχη κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στη λεπτομερή καταγραφή της παθογένειας και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται προς ψήφιση ο νέος κανονισμός χρήσης της πλατείας Ν. Πεντέλης.

Μάλιστα, είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε σοβαρά με την κατάσταση, βάζουμε τάξη και συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες προς όφελος όλων:
– τηρούμε τη νομοθεσία για τους χώρους και τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, όπως άλλωστε είχα δεσμευτεί προεκλογικά
– οριοθετούμε με κίτρινη διαγράμμιση τη στάθμευση και επιλύουμε το θέμα ανεφοδιασμού του καταστήματος τροφίμων
– δίνουμε προσβασιμότητα σε ΑμεΑ,
– μεριμνούμε για τις οικογένειες,
– σεβόμαστε και διατηρούμε ως έχει τον χώρο που παίζουν τα παιδιά,
– αναβαθμίζουμε αισθητικά την πλατεία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις