0

«Η Τήλος καθίσταται υπόδειγμα στη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή. Ο ΕΟΑΝ στηρίζει την πρωτοβουλία για μετατροπή της σε νησί μηδενικών αποβλήτων». Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης, που επισκέφθηκε τη δήμαρχο της Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη, μετά από πρόσκλησή της, από την οποία και ενημερώθηκε για τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα Just Go Zero, αλλά και για τα οφέλη που παράγει.

Ειδικότερα, η Τήλος επενδύει στην κυκλική οικονομία και πρωτοπορεί όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, που παράγονται στο νησί. Με το πρόγραμμα Just Go Zero, επιλέγει το μοντέλο της διαλογής των αποβλήτων στη πηγή, σε κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση κι αποσύρει τους κάδους από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό και την εικόνα του τόπου.

Τα σκουπίδια από «βάρος» τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποκτούν αξία και μετατρέπονται σε «υλικά» προς αξιοποίηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Κάθε σπίτι και νοικοκυριό στην Τήλο διαθέτει πλέον μια τσάντα από το πιλοτικό πρόγραμμα Just Go Zero όπου τοποθετεί τα «ανακυκλώσιμα υλικά» και μια τσάντα για τα μη ανακυκλώσιμα.

Ο συλλέκτης της τσάντας έχει συζητήσει και ενημερώσει τον κάθε κάτοικο της Τήλου, τι τοποθετείται στην κάθε τσάντα. Στη συνέχεια τις παραλαμβάνει από κάθε σπίτι και κάνει τη διαλογή. Στοίχημα καθημερινό κάθε νοικοκυριού, η σωστή διαλογή ώστε τα ανακυκλώσιμα να αποτελούν το 80%-90% των απορριμμάτων που παράγει.

Όπως δήλωσε αναλυτικά ο κ. Χιωτάκης: «Ο ΕΟΑΝ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των δήμων που επιθυμούν να προωθήσουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και την ανακύκλωση. Η Τήλος είναι ένας από τους δήμους που πρωτοπορούν στο συγκεκριμένο τομέα, όπως διαπίστωσα μετά την παρουσίαση των στοιχείων από την εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιτευχθούν εντυπωσιακά αποτελέσματα και να επιτευχθεί ο στόχος για μετατροπή του όμορφου νησιού των Δωδεκανήσων σε “νησί μηδενικών αποβλήτων”. Ο ΕΟΑΝ θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Τήλου, υποστηρίζοντας την καινοτόμο πρωτοβουλία που με επιτυχία υλοποιεί».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις