0

«Σφιχτή» θα παραμείνει η κατάσταση στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρελαιοειδή τους επόμενους μήνες.

Αυτό εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης παρουσιάζοντας στους οικονομικούς αναλυτές τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

O κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι ενώ η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή αργού, ωστόσο παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα, κυρίως από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη μείωση της ζήτησης καυσίμων στην εσωτερική αγορά, αλλά ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι υψηλός τους επόμενους μήνες λόγω της αύξησης των τιμών.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς του 30% της Ελλάκτωρ και του 75% της δραστηριότητας της τελευταίας στις Ανανεώσιμες Πηγές, ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πριν το τέλος του χρόνου. Με την απόκτηση των νέων περιουσιακών στοιχείων η Motor Oil θα έχει σε λειτουργία 772 MW ανανεώσιμων πηγών που θα αποδίδουν λειτουργικά κέρδη 130 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, ενώ ακολουθούν σε διάφορα στάδια ανάπτυξης μονάδες ισχύος 2,3 γιγαβάτ. Σημείωσε ακόμη ότι η ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών θα συνεχιστεί όχι τόσο επιθετικά, αλλά σταδιακά, ενώ για το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς για τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ τόνισε ότι ενώ αναπτύσσεται φημολογία, «δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο (Διώρυγα gas) θα ληφθεί ως το τέλος του χρόνου και δεν προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά το χρέος της εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για την επένδυση στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 877 μεγαβλατ στην Κομοτηνή από κοινού με την Τέρνα, για την οποία η συμμετοχή του ομίλου (50 εκστ.) έχει ήδη εκταμιευθεί. Το ποσό που απομένει δεν θα ενσωματωθεί στον ισολογισμό καθώς το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του project finance.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία