Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν «εντάσεις» στη σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria.
Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν αναπτυχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες, καταγγέλλοντας τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» του ΝΑΤΟ, το οποίο επιδιώκει «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του», όπως είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το Interfax, είπε ότι οι στόχοι αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο απώτατος στόχος, συνέχισε, είναι «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ επανέλαβε, σχολιάζοντας το πυραυλικό πλήγμα σε ένα ουκρανικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και η εικόνα αυτού του πολέμου παραμένει «ζοφερή», εκτίμησε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε τον πρόεδρο Πούτιν και πιστεύουμε ότι έχει επί της ουσίας τους ίδιους πολιτικούς στόχους που είχε και προηγουμένως, δηλαδή θέλει να πάρει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», είπε η Αβρίλ Χέινς, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με τη Χέινς, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία πιθανά σενάρια βραχυπρόθεσμα: το πιθανότερο είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις θα σημειώνουν μόνο μικρά κέρδη, όχι όμως και αυτά που επιθυμεί ο Πούτιν.
Τα άλλα δύο σενάρια περιλαμβάνουν, το ένα μια σημαντική ρωσική προέλαση και το δεύτερο μια σταθεροποίηση του μετώπου με μικρά κέρδη για την Ουκρανία κοντά στη Χερσώνα και σε άλλες περιοχές στα νότια. «Εν ολίγοις, η εικόνα παραμένει ζοφερή», πρόσθεσε η Χέινς.