0

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou» που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση.

“Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι δεν μιλάω με κάποιον. Αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας”.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή» είπε και συνέχισε:

“Είναι υποχρέωση της χώρας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους”.

«Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική