0

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής όπου ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας είναι το μεταναστευτικό. Άλλωστε η πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως αντικείμενο το μεταναστευτικό για τη 2ήμερη τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες της 29ης και 30ης Ιουνίου.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εξέπεμψε το μήνυμα:  «να μην πνίγεται κανείς στα σύνορα της Ευρώπης». (Ναι φυσικά έτσι πρέπει να γίνεται αναφωνήσαμε όλοι όσοι την ακούμε στην απευθείας μετάδοση.)

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε με το προφανές, μίλησε για την τραγικότητα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει:

«Να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι τα πλοία που φεύγουν από τις ακτές της Νότιας Μεσογείου».

Με απλά λόγια, η Μέτσολα μίλησε για την ανάγκη να είμαστε ανθρωπιστές και αλληλέγγυοι -άρα δεν είμαστε και πολύ, αυτό είπε ας μην κρυβόμαστε– και ο Πρωθυπουργός έθεσε ουσιαστικά το ζήτημα της αντιμετώπισης των δικτύων των λαθροδιακινητών. Δηλαδή η Μέτσολα μίλησε για τη συνέπεια και ο Μητσοτάκης για το αίτιο! Τόσο απλά!

Διότι διαπιστώσεις μπορεί κανείς να κάνει εύκολα, όπως και να χύνει δάκρυα για τα καραβάνια δύσμοιρων ανθρώπων, ωστόσο, όπως λέει και ο ελληνικός λαός «το κακό χτυπιέται από τη ρίζα του» και η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη αν και έχει κάνει σημαντικά βήματα στο μεταναστευτικό, μετά και την πρόσφατη συμφωνία του Λουξεμβούργου, επείγει να γίνουν πολλά, άμεσα, συντονισμένα και αποφασιστικά.

Κ. Μητσοτάκης: Άδικη η στοχοποίηση του Λιμενικού – Να εξαφανίσουμε τους άθλιους διακινητές

Καθώς μάλιστα ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης – εκτός από τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ- προσάπτουν στην Ελλάδα  για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου υπαιτιότητα και απραξία, ο Πρωθυπουργός από τις  Βρυξέλλες εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία του λέγοντας ότι «είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και το οποίο έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπηρεσίες του», εξηγώντας στη συνέχεια αναλυτικά τι εννοεί ως «ρίζα του προβλήματος». «Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών. Αυτών, δηλαδή, οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται, όπως είπα, σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο».

Φτάνουν τα 15 δισ. από την Κομισιόν;

Γεύση των προθέσεων της Ευρώπης έδωσε προ ολίγων ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πρότεινε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 15 δισ. € του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης -όπως είναι η χώρα μας- την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των μεταναστών, τον περιορισμό των παράτυπων αναχωρήσεων σε υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη αλλά και την εξεύρεση νόμιμων οδών για την είσοδο στην Ευρώπη.

Μένει να δούμε πώς η ΕΕ όλο αυτό το σχέδιο θα το μετουσιώσει σε πράξη. Διότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό: Τα κράτη – μέλη πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τις χώρες της Β. Αφρικής από όπου φεύγουν οι καραβιές των λαθροδιακινητών, να κόψουν από τους σύγχρονους δουλεμπόρους τη διαδρομή του λαθροτζίρου τους, να εξασφαλισθεί η επιστροφή των μη δικαιούχων άσυλο στις χώρες προέλευσής τους και ταυτόχρονα να προστατευθεί και η κοινωνική ηρεμία

Άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη

Διότι, ήδη, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δυσανασχετούν με τη συνεχή, αθρόα είσοδο μεταναστών στις χώρες τους κι ας είναι πολλοί εξ΄αυτών δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο εθνικών επίπεδο, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αποστρέφονται ολοένα και περισσότερο την αριστερά και επιλέγουν …δεξιότερα. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα της πληγείσας Ιταλίας από το μεταναστευτικό με την κυριαρχία της Μελόνι. Ήδη σε όλη την Ευρώπη, ακροδεξιά κόμματα ψηφίζουν πλέον 1 στους 6 πολίτες, ποσοστό που πριν από 20 χρόνια θα φάνταζε απίθανο! Την πλάτη τους στους «αλληλέγγυους» της αριστεράς έχουν δείξει και στη Σουηδία και στη Γαλλία και στη Φινλανδία και στη Δανία και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Κύριος λόγος της μεγάλης φθοράς της αριστεράς είναι το μεταναστευτικό.

Από τη Μόρια στις κλειστές δομές

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα των τριών Μνημονίων και μιας σφοδρής μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και μετά, βρισκόμαστε σήμερα στην πιο ώριμη φάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και πολιτικά και κοινωνικά. Αρχικά διότι έχουμε επανεκλεγμένη μια Κυβέρνηση που αντιμετώπισε στον Έβρο αποτελεσματικά έναν υβριδικό πόλεμο με ωθούμενες ορδές μεταναστών να επιχειρούν να εισβάλλουν στη χώρα. Κατά δεύτερον διότι από τις …Μόριες και τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές ανομίας και εγκληματικότητας έχουμε φτάσει σήμερα στις 33 δομές κλειστού τύπου με διοίκηση και φύλαξη 24ωρης βάσεως. Κατά τρίτον διότι η θάλασσα …έχει σύνορα και φυλάσσονται. Κατά τέταρτον διότι οι διαδικασίες εξέτασης και παροχής ή απόρριψης ασύλου έχουν επισπευσθεί θεαματικά. (Ενώ στο παρελθόν μεσολαβούσαν 2 και 3 χρόνια, τώρα ο χρόνος έχει συμπιεστεί στους 2 έως 6 μήνες). Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι η δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 90% στα ελληνικά νησιά.

Ταυτόχρονα, στη χώρα μας οι «αλληλέγγυες» φωνές των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ  -και όχι μόνο- καταδικάστηκαν εκκωφαντικά από το εκλογικό σώμα, άρα η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και τη νωπή εντολή για αποφασιστικά βήματα στο μεταναστευτικό.

Κανείς άλλωστε εχέφρων Έλληνας πολίτης δεν θέλει να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο και δη κατατρεγμένοι αναξιοπαθούντες. Και κανείς ταυτόχρονα δεν μπορεί να δεχτεί τη μαζική, βίαιη και αναγκαστική «ενσωμάτωση» ανθρώπων στον κοινωνικό του περίγυρο με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτιστικές συνήθειες, αντιλήψεις και στερεότυπα.

Άλλωστε στη χώρα μας οι περισσότεροι μετανάστες που έχουν ξεμείνει διότι δεν έχουν καταφέρει να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους που είναι κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αγγλία. Άρα προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία, ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει να ενσωματωθούν παρά μόνο να επιβιώσουν με κάθε μέσο – και τις περισσότερες φορές εκτός πλαισίου νομιμότητας. Και έχει τεράστια διαφορά να θες να στεριώσεις σε έναν καινούριο τόπο από το να θες μόνο να επιβιώσεις…

Και πώς να ενσωματώσεις όμως στην ελληνική κοινωνία ορδές ανδρών που έχουν ανατραφεί η γυναίκα να θεωρείται κατώτερη από τον άνδρα, να ανήκει ως ιδιοκτησία στον πατέρα ή σύζυγό της και να παντρεύεται από τα 13 της φυσικά χωρίς να ερωτηθεί; Μπορεί να ενσωματωθεί ο φονταμενταλιστής μουσουλμάνος στην ευρωπαϊκή κοινωνία; Και πώς αποτρέπονται οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι από το να μετατραπούν σε ακραίους φανατικούς; Η εμπειρία έως τώρα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Σουηδία δεν δίνει αισιόδοξες απαντήσεις.

SOS για εργατικά χέρια

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που μας αφορά εξίσου όλους. Τι θα γίνει με τη δραματική έλλειψη εργατικών χεριών και στους 3 τομείς της οικονομίας; Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα χιλιάδες εργάτες για να μαζέψουν τα χωράφια, για τη μεταποίηση, για μεγάλα και μικρά έργα που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τον τουρισμό. Η Ιταλία και η Ισπανία, παρέχουν με αλλαγή στη νομοθεσία τους εδώ και ενάμιση χρόνο το δικαίωμα της νόμιμης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα σε μετανάστες με ταυτοποίηση στοιχείων εντός 24 ωρών μέσα από τις πρεσβείες τους. Η χώρα μας εκπέμπει SOSγια κάτι αντίστοιχο. Διότι αν δεν μαζέψει στον Μαραθώνα τις ντοματιές ο Ινδός, στην Κυπαρισσία τις ελιές ο Πακιστανός και τις φράουλες στην Ηλεία ο Μπανγκλαντεσιανός, δεν θα μας φταίει μετά η ενεργειακή κρίση και η αισχροκέρδεια… Σταθερή κυβέρνηση έχουμε, νέους υπουργούς έχουμε, αναμένουμε αποφάσεις και πράξεις.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο  Δημήτρης Καιρίδης και η Σοφία Βούλτεψη έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Η συντριπτική πλειονότητα -και λόγω των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων και πλειοψηφία- το ζητάει. Φευ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις