0

Σκληρά πολιτικά διλλήματα και κυβερνητικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις νέες κοινωνικές ανάγκες, απόρροια και των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών, περιλαμβάνει η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023, ωστόσο, έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνει πτυχές της στρατηγικής του, συντηρώντας το προεκλογικό κλίμα.

Άλλωστε, στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις συνεργατών του για εκλογές τον Σεπτέμβριο, με δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, η αβεβαιότητα που κρύβει ο επερχόμενος χειμώνας σε πολλά μέτωπα, με κυρίαρχη την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ακόμα και μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας. Δεύτερον, από το καλοκαίρι η χώρα εισέρχεται σε εκλογική χρονιά και η προκήρυξη εκλογών δεν χαρακτηρίζεται πρόωρη.

Κλειστά χαρτιά, αλλά…

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φροντίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του, και η απόφαση για το αν θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις αυτές, θα ληφθεί τον Αύγουστο. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες και η πορεία των ελληνοτουρκικών.

Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα δεδομένα με βάση τα οποία χαράσσουν τη στρατηγική τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι διπλές κάλπες και η σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απλή αναλογική κρύβει μια μεγάλη παγίδα που είναι η χαλαρή ψήφος μέρους του εκλογικού σώματος. Κυβέρνηση δεν θα βγει από αυτή την πρώτη κάλπη, αλλά θα καθορίσει τη δυναμική των κομμάτων, ενόψει της δεύτερης και πιο κρίσιμης. Για αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου θα καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειράματα και χαλαρή ψήφο», καθώς «η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω». Ο κος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη της πολιτικής ασφάλειας, που είναι απαραίτητη σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. «Σταθερότητα – πισωγύρισμα, ασφάλεια – περιπέτειες, καθήλωση – εξέλιξη, πρόοδος – οπισθοδρόμηση», είναι τα διλλήματα που θα θέσει στους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός. Και θα τους καλέσει να αποφασίσουν, αφού σκεφτούν, όπως αποκάλυψε στο Συνέδριο της Ν,Δ,, με βάση τρεις λέξεις: «Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά».

Λάσπη και ψέματα από ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις εκκλήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού προς την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά να αποφύγει την τοξικότητα που κάνει τους πολίτες να στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει «στη λάσπη και τα ψέματα». «Ο λαϊκισμός θα δώσει την τελευταία του μάχη», όπως εκτιμούν συνεργάτες του κου Μητσοτάκη και την χαρακτηρίζουν ως την πιο «ύπουλη και σκληρή, αφού θα είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για τον κο Τσίπρα». Εξ ου και έχουν αποφασίσει να απαντούν άμεσα και να αναδεικνύουν κάθε «ψέμα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον κο Τσίπρα».

Στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα, ο κος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία. Η στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, είναι στον πυρήνα του οικονομικού μοντέλου που προτάσσει. Από τη μία, βρίσκονται τα μέτρα που ήδη τρέχουν και αυτά που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και από την άλλη, η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία που θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο, ως επιστέγασμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σπίτια και ενοίκια με ΣΔΙΤ 

Μεθοδικά και επιλέγοντας το κατάλληλο ακροατήριο, ο κος Μητσοτάκης προχωρά και στην ανάδειξη πολιτικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας και θα εφαρμοστούν «στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης», όπως δηλώνει. Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «ένα πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις, από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν κλειστά ακίνητα». Πρόκειται για μια σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο. Στο υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνεται η δυνατότητα για ένα οικόπεδο, στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής, να το προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έρθει να το αναπτύξει, η δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια, τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς.

Κλειστά διαμερίσματα 

Επίσης, για ένα πολύ μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων, τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή και παντελώς αναξιοποίητα, να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές, να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν ούτε στον ιδιοκτήτη, ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να ενταχθεί πάλι στην αγορά ακινήτων.

Νέος νοσοκομειακός χάρτης 

Η συνέχεια αφορά ένα ακανθώδες θέμα που επιφυλάσσει συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και τοπικές κοινωνίες. Είναι ο νέος νοσοκομειακός χάρτης, για τον οποίο μίλησε ο κος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος για την υγεία, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Θα είναι μεταρρύθμιση, για εμάς, δεύτερης τετραετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών κέντρων με ακτίνες στην Περιφέρεια και εξορθολογισμού των κλινικών, οι οποίες υπάρχουν στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Συνεχίζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα 

Παράλληλα, ο κος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο είτε τα εγκαίνια έτοιμων έργων είτε την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών σε αυτά, όπου οι μελέτες έχουν ωριμάσει. Όπως έκανε πρόσφατα στην Κω, όπου ανακοίνωσε την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις