Το χαρτί της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, είναι βέβαιος ότι θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο πλησιάζουμε, όπως όλα δείχνουν, σε εκλογές.
Με πιθανό το σενάριο των εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου -κάποιοι εικάζουν ότι θα γίνουν μέχρι την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου- η Ελλάδα χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μεταξύ των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Θετικό για τη χώρα
Το πιο σημαντικό είναι πως η κατάκτηση αυτού του οροσήμου θα αποτελέσει σίγουρα ένα θετικό σήμα για τη χώρα, καθώς θα αυξήσει την επενδυτική της βάση.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η DZ Bank, η S&P «δικαιολογεί» την αναβάθμιση βασιζόμενη στις μέχρι τώρα διαχειρίσιμες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία με βάση και τη στήριξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη σημαντική επιτυχία του τραπεζικού κλάδου στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ικανοποιητική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Για την οικονομία, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,4% το τρέχον έτος, ενώ υπογραμμίζει πως ο δείκτης NPE έχει μειωθεί απότομα από 31% το 2020 σε 12,8% το 2021. «Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν τη μετάδοση της επεκτατικής ακόμη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», όπως σημειώνει. Επιπλέον, το πολύ σημαντικό είναι ότι η S&P επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική εξυγίανση: η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων της πανδημίας αναμένεται να ευνοήσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,3% του ΑΕΠ, ενώ από το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα και ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά.
Εξασφαλισμένη
Για πολλούς, η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης και των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική οικονομία, είναι «εξασφαλισμένη».
Και με αυτό το ατού αναμένεται να κατέβει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως λένε αρμόδιοι κύκλοι, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου.
Οι προοπτικές
Παρά τις προκλήσεις, τα καλά νέα από το μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάιο αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων, με στόχο στην ανακούφιση των πολιτών από την αύξηση του πληθωρισμού. Πολλοί μιλούν για τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα έρθει έως τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και όπως έχουν ήδη ενημερωθεί οι θεσμοί, θα προβλέπει αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά €740 εκατ. ή κατά 0,4% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απότομη μείωση των εισοδημάτων με τη μεγάλη παρέμβαση ύψους €3,2 δισ. στο ρεύμα, αλλά και την παράταση της επιδότησης των υγρών καυσίμων, με περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη περίμετρο δυνητικών δικαιούχων. Παράλληλα, βέβαια, βρίσκεται σε επεξεργασία και ένα σχέδιο για την επανάληψη ενός μέτρου ανάλογου με την «επιταγή ακρίβειας», η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου.
Επιδότηση καυσίμων
Τον ίδιο μήνα, θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί και για ακόμη ένα τρίμηνο η επιδότηση των καυσίμων, για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ανανεωθούν και οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις κατευθυντήριες αρχές των προϋπολογισμών για το 2023 των κρατών-μελών και ειδικά αυτών που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς η πορεία και των ύψος των μέτρων στήριξης θα κριθούν από το ύψος των τιμών μέχρι και το τέλος του 2023.
Η φαρέτρα με τα όπλα
Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε προ ημερών, σε συνέντευξη του, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ρωμαλέα ανάπτυξη και το 2022, ενώ επέμεινε πως η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της όπλα για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ελέω του υψηλού πληθωρισμού και διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρατηρηθεί πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας στη χώρα, ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Όπως τόνισε, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής και πατάει σε πιο στέρεα πόδια.
Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και τον στόχο για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μπορώ να δω αυτή τη στιγμή, που να με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο». Όπως τόνισε, ο στόχος αυτός είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: «Νομίζω είναι συνάρτηση αφενός της οικονομικής πορείας, κυρίως των δημόσιων οικονομικών, όπου νομίζω ότι έχουμε πετύχει μεγάλη πρόοδο: και η αποκλιμάκωση του πρωτογενούς ελλείμματος το ΄22 θα είναι σημαντική και το ΄23 θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και η μείωση του χρέους θα είναι σημαντική. Και οι δείκτες οι οποίοι δείχνουν τον ποιοτικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, εξακολουθούν να κινούνται όλοι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρομαι ειδικά στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ».
«Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας πολλούς πόρους για επενδύσεις: ιδιωτικούς, δημόσιους, ευρωπαϊκούς. Η χώρα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ, το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξής. Έχουμε λαμβάνειν 30 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς έχει εκταμιευθεί η προκαταβολή και η πρώτη δόση. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλά κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να κινητοποιήσουμε αυτόν τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου