0

Ενάμιση μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στα μηνύματα προς το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας του, κομπάζοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε «κομμάτια τα δεσμά» της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας σε τέμενος το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας.

Παρά την επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα με την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της Αγίας Σοφίας -που κάποιοι στην αντιπολίτευση ζητούν να ξαναγίνει μουσείο-, αποκαλώντας την «κληρονομιά από την άλωση» της Κωνσταντινούπολης και υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της σε τζαμί έδειξε στον πλανήτη την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας.

«Δείξαμε στον κόσμο την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία μας»

«Εμείς βάλαμε την υπογραφή για να ανοίξει ως τζαμί η Αγια-Σοφιά. Μετά από 86 χρόνια νοσταλγίας, επέστρεψε στην πραγματική της εικόνα και πάντα σύμφωνα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή. Αυτό το βλέπω ως μια ενέργεια που έσπασε τα δεσμά που είχε ο λαός μας και τα έκανε κομμάτια», είπε ο Ερντογάν. Και συνέχισε: «Η Αγια-Σοφιά είναι κληρονομιά της Άλωσης, που επαναφέραμε με τις προσευχές του Μωάμεθ και τους ήχους των ιμάμηδων. Έτσι η Τουρκία επικύρωσε σε παγκόσμιο επίπεδο την οικονομική και πολιτική της ανεξαρτησία. Δοξάζω τον Θεό που μας αξίωσε να ανοίξουμε και πάλι την Αγια-Σοφιά σαν ένα ιερό βιβλίο».

Τουρκικά ΜΜΕ: Αλλάζει θεαματικά το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και στέκονται στον αντίκτυπο που είχαν στη χώρα μας οι ευχετήριες επιστολές του Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό για την 25η Μαρτίου και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα του διαλόγου που άνοιξε η Άγκυρα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΕΡΝΤΟΓΑΝ