0

Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στα ταξί, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα:

Ταξι: Yποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.

Φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Πλοία: Μέσα υποχρεωτική, έξω όχι, σύσταση αν έχει πολυκοσμία.

Κρουαζιερόπλοια: Aναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό ανω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Επιβατηγά: Aναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου).

Ημερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Πέφτουν οι μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους καθώς καταργείται η υποχρεωτική χρήση τους και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση τους.

Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού όχι

Σημειώνεται πως πέφτουν οι μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους καθώς καταργείται η υποχρεωτική χρήση τους και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση τους.

Πού ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η μάσκα

Αεροπλάνα

Οι επιβάτες πτήσεων από και προς Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα πλέον μέσα στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια.

Αν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνιστάται να ελέγχετε την πολιτική κάθε εταιρείας στην ιστοσελίδα της. Ειδικά για χώρες με πιο αυστηρά μέτρα από την Ελλάδα (όπως κάποιες ασιατικές χώρες), ενδεχομένως η μάσκα να είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και τρένα

Πέρα από τα αεροπλάνα, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ).

Γραφεία/Χώροι εργασίας

Όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους εργασίας μπορούν να πετάξουν τις μάσκες από 1η Ιουνίου.

Καταστήματα λιανικής

Είτε επισκεφτείτε κάποιο μαγαζί με ρούχα, είτε πάτε σε κάποιο εμπορικό κέντρο/mall, είτε πάτε στο σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο, δεν χρειάζεται πια να φοράτε μάσκα στο εσωτερικό αυτών των καταστημάτων.

Τράπεζες

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική πια για να εισέλθετε σε τράπεζα.

Εστίαση

Η χρήση μάσκας δεν είναι πια απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της αναμονής μέσα στο μαγαζί δεν είναι υποχρεωτικό να φοράει κάποιος μάσκα.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Αστικές συγκοινωνίες/ΜΜΜ

Με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό και ο ηλεκτρικός.

Δομές υγείας

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία, στις κλινικές, στα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρεία. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις