0

«Στην εποχή του Μετρό έχει περάσει από το Σάββατο το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο παραδόθηκε στο χρονικό ορόσημο για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αποτελεί ένα σύμβολο προόδου για τη μητρόπολη της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, ένα χειροπιαστό έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει, ενώ άλλοι πάλεψαν για να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του, αλλά όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός “εμείς το είπαμε και το κάναμε. Από τους 13 σταθμούς του Μετρό θα εξυπηρετούνται καθημερινά 254.000 επιβάτες ενώ έως το τέλος του 2025 αναμένεται να παραδοθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά, ώστε να εξυπηρετούνται συνολικά 350.000 πολίτες και οι σταθμοί του μετρό να γίνουν 18 από 13 που είναι σήμερα”».

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης είπε ότι από την Πέμπτη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γίνονταν διαδοχικές συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε, πριν την έλευση της κακοκαιρίας, ευρεία συντονιστική σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους, και τις ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται στη μέγιστη εγρήγορση, όπως και έγινε. «Όλες οι δυνάμεις ήταν έξω με αντλίες, μηχανήματα έργου και λέμβους για να αντιμετωπίσουν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο που είχε και σφοδρότητα και διάρκεια. Ταυτόχρονα βγήκαν εγκαίρως συνολικά 17 μηνύματα από το 112, τα οποία ήταν, είτε υπερτοπικά για αποφυγή μετακινήσεων, είτε τοπικά- μετά από σχετική ενημέρωση των δημάρχων- στις περιοχές όπου είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές και έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία ή οι κάτοικοι να μετακινηθούν από υπόγεια και ισόγεια σε υψηλότερα σημεία», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στις απώλειες στη Λήμνο και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, μέχρι το φαινόμενο να κοπάσει, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, υπογραμμίζοντας ότι η κακοκαιρία Bora είναι άλλη μια απόδειξη πως ό,τι ξέραμε μέχρι πρότινος για τα φυσικά φαινόμενα πλέον δεν ισχύει.

Η εισαγωγή αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 12 μειώσεις φόρων και 12 μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών καθώς και διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας και του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό» και αναφέρθηκε αναλυτικά σε προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο ν/σ.

«Μια σειρά από πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά την χρήση του ψηφιακού εργαλείου εντοπισμού παραπλανητικών εκπτώσεων που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης. Τόνισε πως «Η κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών δεν θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συνεχίσουν με συνέπεια τους ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα όπου ορίζει ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις».

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα στις 21:00 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest. Αύριο, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 10:45 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις