Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
«Μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών. Είναι δεδομένο ότι κάποια άτομα με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση θέλουν τους αγρότες στους δρόμους, πιστεύοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Εμείς θα επιμείνουμε στον διάλογο, συζητώντας κάθε ρεαλιστικό αίτημα. Από εκεί κι έπειτα, είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και ευθύνης απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην Today Press. Μιλά, επίσης, για την επιστολική ψήφο, για το πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ζήτημα έλλειψης αγροτικών χεριών, για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών – μελών ΕΕ του νότου που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες μετά από την ελληνική πρωτοβουλία, για την ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων, για τη νέα σελίδα που επιχειρείται να ανοίξει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Καθώς αποτελεί επίκαιρο θέμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Αυγενάκης απαντά κατηγορηματικά τι θα κάνει.
- Είστε ικανοποιημένος από την πρώτη συνεδρίαση του EUMED9;
Όπως γνωρίζετε, το EUMED9, ομάδα στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας, συνεκλήθη με πρωτοβουλία της χώρας μας. Συμμετείχαν όλες οι χώρες του Νότου της ΕΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι μετά τη συνεδρίαση οι χώρες του Νότου έχουν ενιαία φωνή και στα αγροτικά.
Αποφασίσαμε να υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora. Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.
Έθεσα ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:
- Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
- Την ακαρπία και τον περονόσπορο.
- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια-εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
Και για τα τρία αυτά ζητήματα, υπήρχε συναντίληψη και κοινό μέτωπο. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρώτο βήμα στο οποίο θα υπάρξει συνέχεια, προς όφελος πάντα των αγροτών μας.
- Πρόσφατα κάνατε μια ρύθμιση για το ζήτημα των εργατών γης. Οι παραγωγοί, όμως, δεν πιστεύουν ότι λύθηκε το πρόβλημα.
Η ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, δίνει μια ανάσα στις ανάγκες των παραγωγών. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και έως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Η ρύθμιση καταργεί τη μαύρη εργασία, καθώς υποχρεώνει τους εργοδότες να βάζουν ένσημα και να συμβάλλουν στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δίνει στην αγορά – και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα- νόμιμα εργατικά χέρια, που τόσο έχει ανάγκη. Θυμίζω ότι για αγροτικές εργασίες απαιτούνται 180.000 εργατικά χέρια. Και μπορεί η συγκεκριμένη ρύθμιση να μην επιλύει οριστικά το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια αισιόδοξη εξέλιξη. Φυσικά, παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η δυνατότητα μετάκλησης από άλλες χώρες εργατών γης, λύση που μπορεί να λειτουργήσει θετικά εφόσον μειωθεί η γραφειοκρατία και αυξηθεί η διάθεση για επιτάχυνση των ελέγχων από τους υπαλλήλους των πρεσβειών και προξενείων μας. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν εφησυχάσει και αναζητεί τρόπους που θα διευκολύνουν περαιτέρω τους αγρότες μας.
- Ο πρόεδρος άλλαξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι πρέπει να περιμένουν οι αγρότες;
Ξεκινά μια νέα εποχή για τον Οργανισμό. Κατ’ αρχάς θα ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές όλες οι καταγγελίες για κακοδιοίκηση της τελευταίας διετίας. Τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο, θα υπάρξει συνεργασία με οργανωμένη ομάδα πληροφορικής για την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και την καλύτερη διασύνδεσή του και συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έγιναν λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Έχω δώσει εντολή για άμεση διερεύνηση των 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν παρατυπίες, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να μένουν όμηροι 16.000 αγρότες. Επίσης, έδωσα εντολή να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για πληρωμή εκείνων των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη. Είναι γεγονός ότι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαπιστώθηκαν προβλήματα, για τα οποία υπάρχει αίτημα στην ΕΕ να διορθωθούν. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι όποιες βελτιώσεις υπάρξουν να ενσωματωθούν στις πληρωμές του 2024. Θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Και αυτό, θα το επιτύχουμε με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη.
- Πρόσφατα προχωρήσατε σε ελέγχους στην αγορά. Ωστόσο, η ακρίβεια σαρώνει την αγορά. Τι κινήσεις κάνετε;
Η υπόθεση των τιμών στα προϊόντα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν μένουμε με «σταυρωμένα χέρια». Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Ανάπτυξης και έχουμε θέσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥπΑΑΤ στη διάθεσή του. Παράλληλα, μικτά συνεργεία αποτελούμενα από στελέχη της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο, κάνουν ελέγχους σε super market, σημεία λιανικής πώλησης, πύλες εισόδου της χώρας. Στόχος, η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής και ιδιαίτερα του γάλακτος, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τα οποία φθάνουν στον καταναλωτή. Μάλιστα, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί μετά από μια μεγάλη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη με εκπροσώπους παραγωγών κρέατος και γάλακτος αλλά και της ΣΕΒΓΑΠ, συμφωνήσαμε σε βασικές αρχές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και προστασία των ελληνικών προϊόντων.
- Έχουν λόγο να κάνουν κινητοποιήσεις οι Έλληνες αγρότες;
Οι Έλληνες αγρότες έχουν πληγεί κι αυτοί από τις κρίσεις που βιώνουμε σε διάφορες μορφές. Μη ξεχνάτε ότι ξεκινήσαμε από την υγειονομική κρίση και ακολούθησαν η ενεργειακή, η γεωστρατηγική κ.ά. Η ουσία, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκει την ενίσχυσή του. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θέλουμε να έχουμε αυξήσει τους ασχολούμενους με την αγροτική οικονομία κατά 60.000. Γι’ αυτό άλλωστε, η πρώτη απόφαση που έλαβα ήταν να εντάξουμε 2.100 επιλαχόντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά, περίπου, 80 εκατ. ευρώ. Έχοντας αυτά στο νου σας μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν λέμε ναι στο διάλογο με τους αγρότες το εννοούμε. Άλλωστε, μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών. Είναι δεδομένο ότι κάποια άτομα με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση θέλουν τους αγρότες στους δρόμους, πιστεύοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Εμείς θα επιμείνουμε στον διάλογο, συζητώντας κάθε ρεαλιστικό αίτημα. Από εκεί κι έπειτα, είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και ευθύνης απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας.
- Πώς κρίνετε τη στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενώ για την ψήφο των αποδήμων στις ευρωεκλογές ψήφισαν υπέρ, για την ψήφο στις εθνικές ψήφισαν κατά;
Στην πολιτική ή πιστεύεις κάτι, ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν δικαιώματα πολιτών ala cart. Δεν μπορεί να αποδέχεσαι την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και στις εθνικές να την αρνείσαι. Ή αποδέχεσαι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου στα πάντα, ή όχι. Και αν πιστεύεις ότι έχουν δικαίωμα ψήφου, οφείλεις να κάνεις τα πάντα για να τους διευκολύνεις να ψηφίσουν. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να γίνεται χρήση της επιστολικής ψήφου και στην Ελλάδα να υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ψηφίζουν οι πεθαμένοι; Λες και οι πεθαμένοι έχουν ΑΦΜ και στοιχεία… Είναι αστείο και τραγικό συνάμα, γιατί είναι φανερό ότι κάποιοι στηρίζουν την πολιτική τους ύπαρξη καλλιεργώντας φοβίες και μύθους με δράκους. Ο λαός τα βλέπει αυτά και πρέπει να πει τέλος σε κάθε είδους παραμυθατζήδες.
- Ποια θα είναι η στάση σας στο γάμο των ομοφύλων ζευγαριών;
Δεν νομίζω ότι μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μένουν περιθώρια για παρανοήσεις. Η θέση μου είναι ανοικτά «ναι», στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.
- Έχετε δώσει έμφαση στην αναγέννηση της Σχολής Μεσσαράς. Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί;
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δομή σύγχρονη, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στη νέα εποχή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θέτουμε τις βάσεις για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή των τάσεων και των σύγχρονων αναγκών της γεωργικής οικογένειας. Αυτό που κάνουμε στη Μεσσαρά, είναι επένδυση. Γιατί μέσα από την εκπαίδευση επενδύουμε στο αύριο του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα όραμα που είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε και να καταστήσουμε τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς πρότυπο αγροτικής εκπαίδευσης και σημείο αναφοράς στον τομέα της αγροτικής έρευνας και καινοτομίας, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.