0

Αντιλαμβάνομαι  το φόβο που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας για την περίπτωση που  εκλεγεί πρωθυπουργός. “Αυτό που με φοβίζει” είπε “δεν είναι αν θα κερδίσουμε ή όχι στις εκλογές αλλά τι θα παραλάβουμε…”.

Είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά καθόλου σίγουρος για το τι θα παραλάβει, γι’ αυτό και φοβάται.

Και είναι λογικό αφού “ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη” (Βικιπαίδεια).

Έτσι λοιπόν το ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί είναι, από τι προκαλείται ο φόβος του κ. Τσίπρα, από  ένα πραγματικό γεγονός ή ένα πλασματικό;

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία που ξεπερνά τα ποσοστά που έλαβε η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση που σήμερα κατέχει. Επίσης η διαφορά των δύο κομμάτων  κυμαίνεται από 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες με τάση διεύρυνσης το τελευταίο διάστημα, στοιχεία που κάνουν ανέφικτο αυτή τη στιγμή, το σενάριο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Άρα θα έλεγε κανείς,  ο φόβος του δεν προκαλείται από πραγματικά γεγονότα, που τον οδηγούν στην εξουσία προκειμένου να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, αλλά από μια ψευδή  εικόνα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, ηθελημένα ή αθέλητα, για την πορεία του κόμματος του και του ίδιου προσωπικά.

Ωστόσο στην πολιτική, η δημιουργία ψευδαισθήσεων, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Αντίθετα η αξιοποίηση του φόβου για προσκόμιση πολιτικού οφέλους έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και αλλού…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας κάνει προβολή στο μέλλον βασιζόμενος σε λάθος στοιχεία. Αιθεροβάμων δεν είναι, ξέρει όμως πως να “πουλάει” ένα όραμα, στους οπαδούς του και στο κόμμα.  Ακόμα κι αν πρόκειται για φαντασίωση είναι καλύτερη από την αποδοχή της πραγματικότητας .

Το έκανε και στις προηγούμενες εκλογές όταν “διάβαζε” δικές του δημοσκοπήσεις  και έχασε τρεις στη σειρά.

Πάντως  ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως σύντομα θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φόβους του σε πραγματικά γεγονότα. Ο κ Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του “Πρώτου Θέματος” για την υγεία, παρόλο  που  επανέλαβε τη θέση του για «εξάντληση της τετραετίας», επειδή έτσι «ορίζει η θεσμική τάξη», επεσήμανε την ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα», ανοίγοντας έτσι για πρώτη φορά ένα παράθυρο για πιθανές εκλογές το φθινόπωρο.

Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, είχε πει στον Γ.  Παπανδρέου που επίμονα ζητούσε εκλογές “Λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του” και προκήρυξε εκλογές μέσα στον Αύγουστο, τις οποίες και κέρδισε παρά τις τρομερές πυρκαγιές στην Ηλεία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις