Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της ιχθυόσκαλας στη Νέα Μηχανιώνα, από όπου προωθούνται στην αγορά περί τους 80 τόνους ψάρια ημερησίως, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή θέση του κλάδου στην ιστορία του τόπου και τον ζωτικό ρόλο του στην εθνική οικονομία.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή της με γνώμονα τη χρηστή εκμετάλλευση των ελληνικών θαλασσών, τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την κυκλοφορία ασφαλών και υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικών προϊόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τα ξημερώματα στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία (έως σήμερα).
Τον κ. Αυγενάκη ξενάγησαν στην ιχθυόσκαλα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολος Αποστολάκος, ο διευθυντής της ΟΚΑΑ Δημήτρης Αργυριάδης και εκπρόσωποι αλιέων και ιχθυεμπόρων, με τους οποίους ο κ. Αυγενάκης συζήτησε τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.
Στην επίσκεψή του στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, τον κ. Αυγενάκη συνόδευαν ο γ.γ του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, ο βουλευτής Φάνης Παπάς και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής παραγωγής Γιώργος Κεφαλάς.
Οι προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο
«Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνουν πράξη όσα δεσμευόμαστε. Ο λόγος μας απέναντί σας θα είναι συμβόλαιο» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθυνόμενος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, στη διάρκεια χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Λαγκαδά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Αυγενάκης ανέπτυξε τις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ για το επόμενο εξάμηνο και υπογράμμισε ότι οι αγρότες αποτελούν τον βασικότερο συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου «αφού μέσω της απ’ ευθείας επαφής μαζί σας, στο πεδίο και όχι στο γραφείο, ενημερώνομαι εγώ και οι υφυπουργοί για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα».
Δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι επιδίωξή του είναι μέσα στην τετραετία να γίνει ό,τι καλύτερο για τους αγρότες που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το ένα θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δυο θα είναι προαιρετικά. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι αλλάζουν κουλτούρα, καθώς κατανοούν ότι δεν εργάζονται για εταιρείες, αλλά για τους αγρότες που αναμένουν να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με ημίμετρα», είπε και καλώντας σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους, τόνισε ότι όλες οι λειτουργίες του οργανισμού θα γίνονται μέσω του gov.gr.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που εντείνονται με την κλιματική κρίση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ ευρώ. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επανασύσταση της επιτροπής για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με στόχο την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους που χρονολογείται από το 1958.
Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επιπλέον 60.000 νέοι και υπενθύμισε ότι πρώτη του απόφαση ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο πλέον φθάνει στα 602 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και στην ενίσχυση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων και όπως είπε ο κ. Αυγενάκης σήμερα λειτουργούν οκτώ και δύο είναι υπό έγκριση. «Θα συστήσουμε κι άλλες και θα τις φέρουμε κοντά για να αντλήσει η μια από την άλλη καλές πρακτικές και χρήματα από ΕΕ» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι γνώση, κατάρτιση και εκπαίδευση είναι τα πιο ισχυρά όπλα που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής και αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «γίγαντα που πηγαίνει στο ρελαντί». Στην προσπάθεια για παροχή γνώσεων στους αγρότες θα συμβάλει, όπως είπε, και η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία καλείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ να «χτίσει ένα πεδίο κοινών δράσεων».
Μεγάλο «στοίχημα» για τον ΥπΑΑΤ, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί η μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, «ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πιο συντονισμένα και να μη νιώθουν διωκόμενοι οι επαγγελματίες».