0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Για τα σημαντικότερα θέματα της αυτοδιοικητικής επικαιρότητας τοποθετείται μέσω της TODAY PRESS ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρεται στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας υποστηρίζοντας ότι σωστός τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών, είναι να γυρίσουν στα δάση οι δασικοί υπάλληλοι, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες, να γυρίσουν στα δάση οι παραδασόβιοι πληθυσμοί, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αλλαγές στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι η διαχρονική παρουσία και εμπειρία του Θ. Λιβάνιου στην Αυτοδιοίκηση εκπέμπει την προσδοκία και την ελπίδα για μια γόνιμη, καρποφόρα και δημιουργική συνεργασία, όπως και του υφυπουργού Β. Σπανάκη, ενός πολιτικού που ξεκίνησε από την τοπική αυτοδιοίκηση και γνωρίζει καλά τα διαχρονικά ζητήματα.

Κύριε Πρόεδρε, καθώς είμαστε στην αρχή της θερινής περιόδου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με τα θέματα της αντιπυρικής προστασίας. Έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία από τους Δήμους;

Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στα οποία εντάσσεται και η αντιπυρική προστασία, καθώς και ότι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την πυροπροστασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια που να έχει ξεκινήσει εντός αστικών ιστών και ορίων ευθύνης μας. Δυστυχώς όμως, το κεντρικό κράτος επιχειρεί πολλές φορές είτε να μας φορτώσει καταστροφές για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε, είτε να μας μεταφέρει ευθύνες, όπως έγινε πρόσφατα με άγαρμπο τρόπο μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την πυροπροστασία των ιδιοκτησιών, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε στοιχειώδης διαβούλευση.

Μας μεταφέρθηκε η εφαρμογή ανεφάρμοστων στην πράξη μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Κι αυτός ήταν και ο λόγος που δηλώσαμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά επιπλέον ως ΚΕΔΕ τονίσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, τόνισα αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όπως η ίδια η ζωή μας έδειξε, είναι να γυρίσουν στα δάση οι δασικοί υπάλληλοι, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες, να γυρίσουν στα δάση οι παραδασόβιοι πληθυσμοί, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες. Οι Δήμοι δηλώνουμε παρόντες στην κοινή προσπάθεια, αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί.

Η κεντρική Ένωση έχει δώσει μεγάλο βάρος στο θέμα του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων. Είστε αισιόδοξος γι’ αυτήν την υπόθεση;

Από την πρώτη μέρα που θεσπίστηκε, επισημάναμε ότι πρόκειται για έναν άδικο φόρο, που τιμωρεί τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ως σήμερα με ευθύνη του κράτους, μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν είναι οι Δήμοι υπεύθυνοι για την κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων σύγχρονων υποδομών για να πάψουμε να θάβουμε σκουπίδια. Δεν ευθύνονται οι Δήμοι που η ανακύκλωση δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας. Η ΚΕΔΕ έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που θα απασχολήσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του στις 3 Ιουλίου, όπου έχουν κληθεί ο ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος. Παράλληλα, μαζί με 165 Δήμους προσφύγαμε στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση του τέλους ταφής.

Η εκδίκαση της προσφυγής μας με αίτημα την ακύρωση της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους αναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2024, καθώς Δημόσιο και ΕΟΑΝ δεν κατέθεσαν σχετικό φάκελο απόψεων. Ήταν μια απολύτως αναγκαία ενέργεια προκειμένου να σταματήσει η αφαίμαξη των τακτικών εσόδων των δήμων, για ένα τέλος που η Αυτοδιοίκηση θεωρεί αντισυνταγματικό και άδικο.

Πως εξελίσσεται ο διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης;

Με το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει μια διαρκής συνεργασία κι ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Για μας ήταν πολύ θετική εξέλιξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού πριν από ένα χρόνο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ότι θα προχωρήσει επιτέλους η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι τα αυτοδιοικητικά ζητήματα δεν αποτελούσαν μέρος της εκλογικής ατζέντας των κομμάτων.
Ένα χρόνο μετά, πιστεύω ότι ενώ υπήρξε η βούληση κι έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε κινηθεί πιο γρήγορα και πιο τολμηρά. Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο διάστημα αυτό για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των Δήμων μας.

Εργαζόμαστε συστηματικά και ασκούμε πιέσεις για να πάμε πιο γρήγορα. Αισιοδοξώ ότι ως τις αρχές του 2025, θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Θέλω να σας επισημάνω ότι η διοικητική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί το βασικό θέμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρόδο, με βασικό μήνυμα την Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και του προσυνεδριακού διαλόγου που θα διεξαχθεί, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις κι απόψεις τους μέσα από την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργήσουμε για το σκοπό αυτό. Για μας, έχει αξία να ακουστεί και να καταγραφεί η γνώμη όλων των αιρετών στελεχών της αυτοδιοίκησης, γιατί η δύναμη του θεσμού μας είναι η ενότητα μας.

Γενικότερα, είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών;

Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία όλους τους μήνες που προηγήθηκαν. Κι ευελπιστώ ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα ηγεσία. Άλλωστε η διαχρονική παρουσία και εμπειρία του Θ. Λιβάνιου στην Αυτοδιοίκηση εκπέμπει την προσδοκία και την ελπίδα για μια γόνιμη, καρποφόρα και δημιουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη για την Αυτοδιοίκηση της χώρας και την προώθηση επιτέλους μιας πραγματικής και ουσιαστικής αλλαγής, στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Θετικό κρίνω επίσης το γεγονός πως υφυπουργός τοποθετήθηκε ο Βασίλης Σπανάκης, ένας πολιτικός που ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από την αυτοδιοίκηση και γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι, τα διαχρονικά μας ζητήματα.

Να αναμένουν οι συνάδελφοί σας καλά νέα στο θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών;

Θέλουμε να έχουμε σύντομα καλά νέα όχι μόνο στα ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, αλλά στο σύνολο όλων των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών. Πάντως πρέπει κάποια στιγμή οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίζονται ισότιμα με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συστηματικά, με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις. Διεκδικούμε το σεβασμό που αξίζει στο θεσμό που υπηρετούμε.

Η εμπειρία και το σπουδαίο έργο σας στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης , πόσο σας βοηθούν στα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος των Δημάρχων όλης της χώρας;

Η πολύχρονη θητεία μου στο Δήμο Μενεμένης Αμπελοκήπων είναι για μένα πολλαπλασιαστής ισχύος στην προσπάθειά μου να ανταποκριθώ με συνέπεια στις ευθύνες μου ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Η γνώση των θεμάτων της αυτοδιοίκησης, οι πολύχρονες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την πλειοψηφία των συναδέλφων μου και η εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΚΕΔΕ, μου δίνουν δύναμη για να είμαι χρήσιμος κι αποτελεσματικός.

Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στα οποία εντάσσεται και η αντιπυρική προστασία, καθώς και ότι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης.

Κύριε Πρόεδρε, τι περιμένετε από την Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο MEC Παιανίας, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024, υπό την αιγίδα των μεγαλύτερων Υπουργείων της χώρας;

Αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθούν στην εξωστρέφεια των δήμων, ειδικά η συγκεκριμένη έκθεση που δίνει μεγάλο βάρος στην κυκλική Οικονομία, τις Κυκλικές Πόλεις και Κοινότητες όπως και την Αστική Ανάπτυξη, την Ανθεκτικότητα και τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Οι δήμοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και η ΚΕΔΕ βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Είναι πολύ σημαντική και η παρουσία όλων αυτών των Υπουργείων στην Έκθεση όπως και των Περιφερειών.

Διαβάστε και άλλα άρθρα εδώ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις