Ως βασικό στόχο της επόμενης τετραετίας περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αύξηση μισθών και αμοιβών, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας όπου παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ύψους 2,5 δισ ευρώ. Το πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες, αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
«Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Έχουμε στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας ότι με ένα πλέγμα φορολογικών, χρηματοδοτικών και ρυθμιστικών κινήτρων και εργαλείων η Ελλάδα θα αποκτήσει την κρίσιμη μάζα δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε στιβαρής και δυναμικής οικονομίας.
«Μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, για αυτό και θέλουμε και περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερα εργαλεία, πάντα με έλεγχο και πάντα με αυστηρούς κανόνες εποπτείας για να μη δούμε πράγματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα πληρώσουμε στο μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά μόνο αν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνή χρηματοδότηση χαρακτηρίστηκε καταλυτική στη διάρκεια των δύο μεγάλων εξωγενών κρίσεων (πανδημία και ενεργειακή κρίση), αφού τα δάνεια είναι 40% φθηνότερα από τα δάνεια των τραπεζών.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία και θέλησε να κάνει μια πολιτική, όπως είπε, παρατήρηση:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι αυτά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν.
Το λέω πολύ απλά, διότι αμφιβάλλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, για το πως δουλεύει πραγματικά η οικονομία. Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορούμε κατ’ αρχάς, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.