0

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Η ισχυρή προστιθέμενη αξία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

“Οι σταθμοί που δημιουργούμε είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως την Έλληνικη άγορα, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων…”, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η λειτουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, σε λιγότερο από 20 μήνες από σήμερα:

-Θα συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση των πηγών και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Μαζί με τη Ρεβυθούσα, θα συνδράμει στην ευρωπαϊκή πολιτική για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

“Η εδώ παρουσία του κ. Μισέλ και των ηγετών των χωρών των Βαλκανίων σηματοδοτεί τη σύμπλευσή μας. Να αντιμετωπίσουμε τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες…Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο. Οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη. Και αυτή η συνεργασία είναι αναγκαία και κατεπείγουσα, μετά τις απειλές από τη Ρωσία…”, τόνισε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας, παράλληλα, σήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

“Έχουμε φροντίσει για την ενεργειακή μας επάρκεια και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και γειτονικά κράτη, όπως η Βουλγαρία…Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Θα αποδεχόμαστε πολύ αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου…Οι σταθμοί που δημιουργούμε είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως την Έλληνικη άγορα, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων…”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και στάθηκε στην απόλυτη ετοιμότητα της Ευρώπης και των Βαλκανίων να απαντήσουν στις προκλήσεις του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.

Τι είπαν Σ. Μισέλ και οι ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. “Η ρωσική επέμβαση και η πίεση που μας ασκεί η Ρωσία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Είμαστε ανεξάρτητες χώρες. Η πίεση της Ρωσίας δε θα πετύχει και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη για αυτό…Πρόκειται για ενεργειακό έργο που θα αλλάξει το ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης…Όλοι μαζί μπορούμε να αποτελεσουμε μηχανή για όλη την Ευρώπη…Αυτό το έργο είναι απόδειξη της δύναμης και της ενότητας μας…”, σημείωσε.

“Η εισβολή της Ρωσίας κάνει το έργο αυτό στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη. Θα πρέπει να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία…Πιστεύω ακράδαντα ότι το σημερινό έργο είναι ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης…”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Αυτός ο νέος σταθμός είναι σημαντικός. Πρόκειται για μια γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία που δείχνει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Συμβάλει το εργο στους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού…Αυτός ο σταθμός δε θα μας βοηθήσει μόνο να γίνουμε ενεργειακα ανεξάρτητοι. Θα συμβάλει και στους στόχους που έχουμε θέσει για την κλιματική αλλαγή…Ο πολεμος της Ρωσίας έχει δημιουργήσει δυσοίωνες καταστάσεις. Στηρίζουμε την Ουκρανία όσο μπορούμε. Ο λαός της Ουκρανίας υπερασπίζεται και τις δικές μας δημοκρατικές αρχές. Η Ρωσία δέχεται πίεση και στόχος μας είναι να σπάσουμε τη μηχανή πολεμού της Ρωσίας και να επιβάλλουμε κυρώσεις όσον αφορά στο πετρέλαιο από τη Ρωσία”, είπε ο κ. Μισέλ.

Για ένα έργο σημαντικό για τη διασύνδεση των πηγών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σερβίας. “Σε δύσκολους καιρούς οι φίλοι και οι γείτονες πρέπει να είναι μαζί…”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική