0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Στις 9 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την ευρωβουλή. Υποτίθεται πως πάμε στην κάλπη για το μέλλον της Ε.Ε., για περισσότερη Δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία και ευρωπαϊκή δημιουργικότητα, για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μας απέναντι στις νέες δυνάμεις που αναδύονται στον κόσμο και φυσικά για μια φιλική αγροτική πολιτική, ενεργειακή αυτάρκεια και για κανένα νέο πακέτο ανασυγκρότησης.

Όλα αυτά όμως ελάχιστα μας αφορούν. Τα θεωρούμε ξένα, μακρινά ή ότι απλά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του διεθνή τύπου που συχνά τα καταγράφει. Εμείς όμως τα διαγράφουμε και προτιμάμε να συζητάμε, όλοι μας, για τα ποσοστά που θα πάρει το κάθε κόμμα, αν θα πιάσει τους εκλογικούς του στόχους, ποιος θα βρεθεί στη δεύτερη θέση ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης, αλλά κυρίως μας αρέσει να κουτσομπολεύουμε τις κάθε λογής «διασημότητες» που πλαισιώνουν ή κατά άλλους «στολίζουν» τα ψηφοδέλτια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι «διασημότητες» κερδίζουν και τους σοβαρότερους και πιο ενημερωμένους υποψήφιους. Στις εκλόγιμες θέσεις των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων, παρουσιάζονται γνωστά ονόματα από τον αθλητισμό, την τηλεόραση, το θέατρο. Πρόσωπα που βλέπουμε συχνά, που μπαίνουν στο σπίτι μας και νομίζουμε ότι τα ξέρουμε καλύτερα από έμπειρους πολιτικούς ή άγνωστους στο ευρύ κοινό, αλλά ειδικευμένους στα ευρωπαϊκά ζητήματα επιστήμονες.

Ψηφίζουμε με εσωτερικά κριτήρια και πιθανότατα θα στείλουμε στην ευρωβουλή για να διαχειριστούν τις τύχες μας, τα τεράστια για την ύπαρξη μας ζητήματα για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια, προσωπικότητες που καμία σχέση έχουν με την πολιτική, τα ευρωπαϊκά θέματα, ούτε καν με κόμματα.

Αν και μπορεί να υποθέσει κανείς σύμφωνα με την εμπειρία, πως περισσότερο αποτελούν βάρος παρά συνεισφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, τα κόμματα ποντάρουν σ’ αυτά τα πρόσωπα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους, να περάσουν τους εκλογικούς τους «πήχεις» και να βρεθούν τη βραδιά των εκλογών στην «όχθη» των νικητών.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι για …τουρισμό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως δεν αποτελεί τουριστικό τοπόσημο, ούτε οι Βρυξέλλες τουριστικό προορισμό για εκλεγμένους με παχυλότατο μισθό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις επιτροπές του θα κληθεί να πάρει θέσεις για το συζητούμενο αμυντικό δόγμα της Ε.Ε., για το γεωπολιτικό της μέλλον και τον οικονομικό και εμπορικό ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, για την τεχνητή νοημοσύνη, για την οικονομική και ενεργειακή της αυτάρκεια σ’ ένα περιβάλλον ρευστό που οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη στη γειτονιά μας.

Θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το πως θα μετατραπεί η Ευρώπη σε έναν πιο δημιουργικό, πιο απλό μηχανισμό, κατανοητό στον πολίτη και λιγότερο γραφειοκρατικό. Για το πώς, αντί να βγάζει οδηγίες αν θα έχουμε πλαστικά ή χάρτινα καλαμάκια ή αν τα καπάκια θα είναι συνδεδεμένα με τα πλαστικά μπουκάλια, θα ανακατευθύνει τη δράση της προς τη διεύρυνση της εσωτερικής Δημοκρατίας, την ασφάλεια, την τεχνολογική εκτίναξη και την αμυντική αυτάρκεια της.

Χωρίς άμυνα, η Ε.Ε. μπορεί να «πεθάνει»

Όλα αυτά συζητούνται τώρα στις Βρυξέλλες, με πρώτο από όλα την απειλή από τη Ρωσία και την πιθανή απενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στα ευρωπαϊκά ζητήματα, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν έθεσε ζήτημα «ύπαρξης» της Ευρώπης και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε «να πεθάνει» εάν αποτύχει να οικοδομήσει μια ισχυρή άμυνα.

Η πρόταση του για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης με αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα παράλληλα με το ΝΑΤΟ και η συμπερίληψη των πυρηνικών της Γαλλίας και των όσων πυραύλων βρίσκονται σε βάσεις άλλων χωρών-μελών, σ’ αυτό το σχέδιο άμυνας ταρακούνησε τους Ευρωπαίους.

Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της Ε.Ε. δημοσιοποιούν την ανησυχία τους για την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία του Πούτιν που σχεδιάζει να επεκτείνει τα όρια ελέγχου της Μόσχας στα όρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όραμα που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. «Ο πόλεμος δεν είναι πλέον φαντασίωση… διαφαίνεται γύρω μας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, και ζήτησε από όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για πιθανό πόλεμο και μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στην ήπειρο.

Η Ευρώπη εξοπλίζεται

Η ανησυχία είναι έκδηλη κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες που παίρνουν ήδη τα μέτρα τους αυξάνοντας δραματικά τις αμυντικές δαπάνες.

Στη Δανία η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ανέφερε πως «σήμερα δεν πρόκειται πλέον για την ευημερία, αλλά για την ασφάλειά μας», και αποφάσισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 5,4 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει επιπλέον να επεκτείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και στις γυναίκες .

Η Σουηδία μπήκε στο ΝΑΤΟ, αφού έδωσε «γη και ύδωρ» στην Τουρκία και εξοπλίζεται εντατικά. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Στοκχόλμης αυξήθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ, στα 19,5 δισ. ευρώ για να πιάσει το στόχο του ΝΑΤΟ που είναι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Η Φινλανδία κατασκευάζει φράχτη υψηλής τεχνολογίας για να σφραγίσει τα σύνορα της με τη Ρωσία. Μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, η κυβέρνηση τη Φινλανδίας αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και εξόπλισε την πολεμική αεροπορία της με F-35 .

Πίσω έμεινε η Ε.Ε σε έρευνα – τεχνολογία

Ο πόλεμος σήμερα δεν διεξάγεται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τη νέα τεχνολογία. Οι Βρυξέλλες τώρα ξυπνούν σιγά – σιγά και προσανατολίζονται να ενισχύσουν τους ελέγχους για τις ξένες επενδύσεις που γίνονται στην ΕΕ για το αν αποτελούν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να υποστηρίξουν την εγχώρια έρευνα και να προστατεύσουν τις διαρροές ευαίσθητης τεχνολογίας στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πια ζωτικά ζητήματα προσανατολισμού και ύπαρξης. Αντί να ρυθμίζει τις ζωές μας σε όλες τις εκφάνσεις της με ανθυπολεπτομέρειες, οφείλει να ξεφύγει από την εικόνα ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού και να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της λειτουργίας της για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών της, της ασφάλειας και της οικονομικής και τεχνολογικής πρωτοπορίας της.

Στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνικής νοημοσύνης, ανάμεσα στις 46 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως από την ΕΕ. Όσον αφορά τη διαστημική δραστηριότητα είναι ενδεικτικό το στοιχείο, πως το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε 3 ωφέλιμα φορτία στο διάστημα, όσα και η Βόρεια Κορέα!

Σ’ αυτά τα βασικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών, οι ευρωβουλευτές μας, που θα εκλεγούν στις 9 Ιουνίου, θα καλούνται να παίρνουν θέσεις και εν τέλει να εγκρίνουν προγράμματα και αποφάσεις για το μέλλον όλων των κατοίκων της Ε.Ε. Γι’ αυτά θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ψηφοφόροι πριν πάνε στην κάλπη, αλλά οι κομματικές παρατάξεις μας αρνούνται να συζητήσουν για την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη δεν «πουλάει».

Προτιμούν το «ψάρεμα» ψηφοφόρων, με κάθε είδους «σελέμπριτις» που παίζουν το ρόλο του «κράχτη». Αυτή η τακτική μπορεί να έχει επιτυχία στις εκλογές, όχι όμως στην ευρωβουλή, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις