Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
«Στόχος μας παραμένει πάντα η στήριξη των αγροτών μας και η διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις καταβολές των ενισχύσεων», σημειώνει με συνέντευξή του στην Today Press, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται ότι τους ζητούν να επιστρέψουν χρήματα;
Το ζήτημα με την επιστροφή των καταβληθέντων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψε από τεχνικά λάθη στον έλεγχο των δεδομένων για το έτος 2022. Ωστόσο, η απόφαση για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της συνέχειας των ενισχύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί αυστηρές διαδικασίες και σωστή διαχείριση των πόρων. Με αυτήν την κίνηση, ουσιαστικά, προστατεύουμε την πιστοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα στους Έλληνες παραγωγούς.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απόφαση προκάλεσε δυσφορία σε μέρος των αγροτών, ωστόσο έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει ότι οι επιστροφές θα γίνουν με τρόπο δίκαιο και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 86% των παραγωγών που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα αφορά ποσά που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Η συντριπτική, μάλιστα, πλειονότητα των αγροτών βρίσκεται σε χαμηλές κλίμακες επιστροφών. Συνολικά, από το σύνολο των 197.034 οι 169.495 δηλαδή 86% είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ. Η απόφαση αυτή, όσο δύσκολη κι αν είναι, διασφαλίζει τη λειτουργία του συστήματος και την προστασία των μελλοντικών πληρωμών. Στόχος μας -και το τονίζω αυτό- παραμένει πάντα η στήριξη των αγροτών μας και η διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις καταβολές των ενισχύσεων. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, προασπίζοντας το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κινδυνεύει η καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Οι αγρότες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι ενισχύσεις τους δεν κινδυνεύουν. Είναι πλήρως εξασφαλισμένες! Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ομαλή συνέχιση των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας θέσει υπό την επιτήρησή του τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιεί ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού και βελτιστοποίησης των λειτουργιών του Οργανισμού, ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν έγκαιρα και με διαφανή και δίκαιο τρόπο τις ενισχύσεις που δικαιούνται.
Η ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ πότε θα έλθει στη Βουλή; Θα υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη κινδύνων; Θα είναι προσαρμοσμένος ο νέος Κανονισμός στην κλιματική κρίση;
Η νέα ρύθμιση για τον ΕΛΓΑ, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των αγροτών από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στα χωράφια τους. Ένα είναι βέβαιο κι αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω: ο Οργανισμός έπαιξε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τον πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ρόλος του στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι περυσινές φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Η ανταπόκρισή του ήταν άμεση και αποφασιστική, καθώς καταβλήθηκαν ήδη αποζημιώσεις ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερους από 33.000 πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Επί πλέον, πριν την ρύθμιση για τον ΕΛΓΑ, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια. Μέσω του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται: διαγραφή τόκων, απομείωση και αναχρηματοδότηση των δανείων. Είναι βέβαιο ότι η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα και γι’ αυτό η κυβέρνηση ενέσκηψε πάνω από το συγκεκριμένο ζήτημα, γνωρίζοντας ότι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, θα δώσει ανάσα στον αγροτικό τομέα.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η λειψυδρία. Υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης;
Αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σήμερα. Ήδη υλοποιούνται σημαντικά αρδευτικά έργα και υποδομές, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Από την αρχή του έτους έχουν δημοπρατηθεί αρδευτικά έργα άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα που έχουμε συμμετάσχει ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο, την περίοδο αυτή, μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Έχει, ούτως ή άλλως, αποδειχθεί ότι η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφενός δεν έχει σύνορα, αφετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού, χωρίς νερό, δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.
Βλέπουμε ότι χώρες της Μεσογείου εντείνουν την καλλιέργεια λαδιού. Υπάρχει πολιτική για το λάδι στη χώρα μας;
Στοχεύουμε στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της χώρας μας στην παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο για να ενισχύσουμε την ποιότητα και τη διαφοροποίηση του ελληνικού προϊόντος. Ήδη είναι προς αξιολόγηση 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. €. Και εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. € ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος.
Είδαμε εφέτος το καλοκαίρι την κτηνοτροφία να δέχεται πλήγματα. Υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητά της στη χώρα μας;
Οι ζωονόσοι, όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά, αποτέλεσαν για μας μια μεγάλη πρόκληση, την οποία θεωρώ ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Οι αποζημιώσεις, όπως έχω δεσμευθεί δημοσίως- θα είναι γενναίες. Όπως ανακοινώσαμε κατά ανώτατο όριο θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι με 250 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώθηκε, αντί 150 ευρώ που προβλεπόταν.
Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας, με έμφαση στη δημιουργία ανταγωνιστικών κτηνοτροφικών μονάδων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς.
Η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία και να δώσει σημαντικά εισοδήματα σε όσους ασχολούνται με αυτή.