0

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της χορήγησης 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να προχωρήσει σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της σε σύσταση για εμβολιασμό με την 4η δόση, η οποία θα αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, που έχουν αποδειχθεί περισσότερο ευάλωτοι και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο ή και νοσηλεία λόγω της λοίμωξης covid-19.

Η μείωση της προστασίας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, που θα είναι εκ των πραγμάτων περισσότερο απειλητική για τους ηλικιωμένους, τους θέτουν ουσιαστικά στο επίκεντρο του σχεδιασμού των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού, με υποομάδες, δηλαδή πρώτα οι 85 χρόνων και άνω, στη συνέχεια οι 80-84 χρόνων, μετά οι 75-79 χρόνων κοκ.

Μόλις οι ειδικοί της Επιτροπής ανάψουν το «πράσινο φως» για τη θωράκιση με μία ακόμη δόση των ηλικιωμένων, θα δρομολογηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό των νέων ραντεβού. Εκτιμάται ότι η πρόσβαση για τους πολίτες θα ανοίξει στην αρχή της άλλης εβδομάδας, ενώ έχει διασφαλιστεί και η επάρκεια των εμβολίων.

Το όφελος της 4ης δόσης έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των επιστημόνων της Επιτροπής από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τη συλλογή σχετικών δεδομένων, κυρίως από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Το ακριβές ηλικιακό όριο στη χώρα μας δεν έχει τεθεί ακόμη. Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται σε σύσταση για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της ηλικίας και λόγω των συνθηκών διαβίωσης σε κλειστή δομή. Εξετάζεται ακόμη η σύσταση για τον εμβολιασμό με την 4η δόση να αφορά και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα από την ηλικία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις