Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
Το ΟΑΚΑ βρίσκεται πλέον και επίσημα στη Λεωφόρο Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη, στον αριθμό 1 και μην προτρέξετε να πείτε ότι το ξέρατε, καθώς αυτό μέχρι πρότινος δεν ήταν κατοχυρωμένο, δεδομένο, επίσημο! Λεπτομέρεια θα πείτε. Τουναντίον, αν σκεφτείτε ότι το αντίστοιχο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου βρίσκεται πάνω στον κόμβο «Spiridon Louis Ring»… Το Ολυμπιακό μας Στάδιο, εκεί όπου πριν από 20 χρόνια η χώρα μας φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλάζει, φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια εποχή όπου ο χαρακτήρας του θα γίνει πιο κοσμικός, «πράσινος» και οικολογικά φιλικός, φιλόξενος για άτομα με πάσης φύσεως ειδικές ανάγκες, πιο πολιτιστικός, πιο παιδικός, πιο οικογενειακός, πιο μουσικός, πιο καλλιτεχνικός, αλλά φυσικά ακόμη καλύτερα αθλητικός. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Εξηγεί στην αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στην Today Press ο Συντονιστής και Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ και επικεφαλής της επιτροπής για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αττικής στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Χαλιορής. Αποκαλύπτει επίσης το τελικό σχέδιο και για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Παιανίας, το πρώην σπίτι του Βόλεϊ και το κλειστό στίβου που έχουν περιέλθει εδώ και ένα χρόνο στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, αφήνοντας πίσω μια για πάντα την εικόνα εγκατάλειψης, βανδαλισμών και απαξίας όπου είχαν περιέλθει.
– Κύριε Χαλιορή, ποιο είναι το όραμα για το νέο ΟΑΚΑ και πότε θα είναι έτοιμο;
Τα χρονοδιαγράμματα είναι πάρα πολύ ασφυκτικά. Νομίζω ότι το 2026 θα είμαστε σχεδόν έτοιμοι να πούμε ότι παραδίδουμε το Ολυμπιακό Στάδιο στις επόμενες γενιές.
Μέχρι τώρα τα λεφτά που έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 60 εκατομμύρια συν τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ που παρέχει η Περιφέρεια αλλάζοντας για πρώτη φορά τα κουλουάρ και τους ελαστικούς τάπητες -και στο κεντρικό στάδιο και στα βοηθητικά- όπως και τις στεγανοποιήσεις στο κολυμβητήριο και την περίφραξη του ΟΑΚΑ. Σημειώνω επίσης ότι μέχρι τα τέλη του 2025 θα έχουν γίνει οι πολύ μεγάλες συντηρήσεις σε όλες τις μεταλλικές κατασκευές. Και το τονίζω διότι από το 2024 μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει αυτό.
– Το ΟΑΚΑ αλλάζει μας λέγατε. Δηλαδή;
Το όραμά μας για την εγκατάσταση είναι ένα μεγάλο ολυμπιακό αστικό πάρκο που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά event ενώ παράλληλα θα είναι ένα πάρκο για να έρχεται ο καθένας με τη συντροφιά του, την οικογένειά του, τα παιδιά του να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο. Θα είναι ένα πάρκο περισσότερο φιλικό και επισκέψιμο στον πολίτη.
Παράλληλα θέλουμε να είναι ένα κέντρο προπονητικό, υψηλού αθλητισμού ώστε να καλύπτεται και η ανάγκη που έχουμε για τις εθνικές μας ομάδες και τα κλιμάκια και για όλες τις Ομοσπονδίες, τουλάχιστον όσες μπορούμε να φιλοξενήσουμε εδώ. Επιπλέον, μάς ενδιαφέρει να γίνει και αυτό το πάντρεμα μεταξύ του υψηλού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ώστε να μπορεί κάποιος να έρθει να περπατήσει, να τρέξει, να γυμναστεί στα αρκετά γυμναστήρια και στους αρκετούς χώρος που έχουμε μέσα. Ο σκοπός μας, είναι να γίνει το ΟΑΚΑ ένα μεγάλο ολυμπιακό πάρκο στο κέντρο της πόλης. Ένα τοπόσημο για όλη την Αττική, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Αττική και κατ’ επέκταση και για όλη την Ελλάδα.
Να σημειώσω ότι εντός του ΟΑΚΑ βρήκαμε 5 αρχαιολογικούς χώρους, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα Ρωμαϊκό Βαλανείο (Ρωμαϊκό λουτρό), Ρωμαϊκή δεξαμενή και γενικά μια πολύ μεγάλη αρχαία υποδομή στην περιοχή, γιατί αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ στην αρχαιότητα γίνονταν οι Αμαρύσιοι αγώνες. Ένα από τα κομμάτια του οράματός μας, είναι πώς θα μπορούσαμε να αναβιώναμε αυτούς τους αγώνες, ώστε να ξαναέπαιρνε ζωή και αυτό το κομμάτι του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
– Που βρισκόμαστε σήμερα;
Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ξεκινάνε άμεσα τα μεγάλα έργα, η ενεργειακή αναβάθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο σύνολο της εγκατάστασης, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης, αλλά βοηθώντας και το περιβάλλον με μία πραγματικά γενναιά μείωση σε εκπομπές ρύπων, στο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα πάνω από 35% με 40%. Με μια μείωση στα λειτουργικά μας έξοδα πάνω από 50% – 55%, ενώ έχουν ήδη έργα αναβάθμισης στο κολυμβητήριο, στο Ολυμπιακό προπονητήριο, και άμεσα ξεκινάει ο περιβάλλον χώρος με περισσότερο πράσινο και χώρους σκίασης
– Θα συντηρούνται όλα αυτά; Μήπως γίνουν, τα χαρούμε στην αρχή και παρακμάσουν μετά;
Προσπαθούμε σε συνεργασία πάντα με τον Υπουργό τον κύριο Βρούτση και σε συνεργασία και με τον κύριο Πετραλιά τον Υφυπουργό Οικονομικών, πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στον τακτικό μας προϋπολογισμό το ποσό αυτό που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί πάνω από 65% αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι το ΟΑΚΑ έπαιρνε σε ετήσια βάση τακτική επιχορήγηση περίπου 5 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή το ποσό το οποίο θα πάρει, θα είναι πάνω από 13 – 14 εκατομμύρια ευρώ.
Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Παιανίας
Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχoυν περάσει στη δικιά μας αρμοδιότητα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Παιανίας, οι οποίες είναι εγκαταστάσεις που είχαν αφεθεί στο χρόνο. Δυστυχώς δεν είχαν αξιοποιηθεί, δεν τις χρησιμοποιούσανε ούτε η αθλητική οικογένεια, ούτε οι απλοί πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί γίνεται μια πραγματικά γενναία ανακαίνιση όλων των χώρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον στίβο και σε άλλα αθλήματα να αποκτήσουν το σπίτι τους. Για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα Ευρωπαϊκών, αν όχι Διεθνών προδιαγραφών προπονητικό κέντρο και παράλληλα να υπάρχουν χρήσεις για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Παιανίας, των Σπάτων, στην Ανατολική Αττική.
– Τι θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι δημότες της Παιανίας και των γειτονικών περιοχών;
Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των χώρων – και των κλειστών – αφού πρώτα καλύπτεται η ανάγκη των εθνικών ομάδων και των κλιμακίων μας, των Ομοσπονδιών.
– Εξωτερικά τι θα υπάρχει;
Εξωτερικά προσπαθούμε να βάλουμε στο σχεδιασμό μας όσο γίνεται περισσότερους αθλητικούς χώρους, αλλά και πολιτιστικούς. Είστε η πρώτη που θα ακούσει ότι θα γίνει έξω ένα μικρό αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, των σχολείων, των φορέων της περιοχής.
Επίσης, θα έχει γήπεδα για μπάσκετ, τένις, βόλεϊ padel, έναν εξωτερικό στίβο, ένα εντεκάρι γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ θα φιλοξενεί και την Ομοσπονδία του Χόκεϊ επί χόρτου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι προσπαθούμε να βάλουμε όσα περισσότερα αθλήματα γίνεται. Θα γίνει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο.
– Οι συνδημότες μου στην Παιανία ρωτούν αν θα υπάρχει αντίτιμο για αυτή τη χρήση
Επειδή είμαι και οικονομολόγος, αντιλαμβάνεστε ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι βιώσιμες. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα έργο που στα 2, 3, 5 χρόνια θα βρεθούνε πάλι στο έλεος του χρόνου. Θέλουμε να κάνουμε ένα έργο το οποίο θα είναι βιώσιμο, θα υπάρχει μία συχνή συντήρηση ώστε να μπορούν οι πολίτες και κυρίως η αθλητική οικογένεια να αξιοποιήσουν στο μέγιστο των δυνατότητων αυτές τις εγκαταστάσεις.
Εμείς εκπονούμε κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό και νομίζω είστε και η πρώτη που το ακούτε.
Εκπονούμε μία μελέτη, η οποία τελειώνει το αμέσως επόμενο διάστημα, βιωσιμότητας συνολικά της Ολυμπιακής εγκατάστασης και μέσα συμπεριλαμβάνεται και η Παιανία, ώστε να δούμε ακριβώς ποια είναι τα λειτουργικά κόστη, ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται, είτε νομικές, είτε διοικητικές υπηρεσίες, ποιο είναι το μοντέλο διοίκησης, πώς μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα σε όλα αυτά που προ είπα, ώστε να έχουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων ενός τέτοιου Οργανισμού και πολύ δε περισσότερο πως εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση ενός τέτοιου Οργανισμού, ώστε να είναι πραγματικά βιώσιμο στο μέλλον.
Το βιώσιμο στο μέλλον σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό και θα συμμετέχουμε με το αντίτιμο που αναλογεί στον καθένα μας. Άρα λοιπόν, το αν θα τοποθετηθεί κάποιο αντίτιμο ή ποιο θα είναι αυτό το αντίτιμο, αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζω να σας το ακριβώς, αλλά για τους πολίτες θα είναι τελείως ελεύθερο να μπορούν να πάνε στα γηπεδάκια να παίξουν.
– Χρονοδιάγραμμα για την Παιανία;
Οι δύο κλειστοί χώροι παραδίδονται στο τέλος του ’24, Εξωτερικά βγαίνει ο προγραμματισμός με μια χρηματοδότηση γενναία από την Περιφέρεια και θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη τον κύριο Χαρδαλιά, για το ποσό που ήδη έχει εγκριθεί -περίπου 5 εκατομμύρια για τον περιβάλλοντα χώρο, συν τα έργα τα οποία κάνει η Lamda Development στα δύο κλειστά. Νομίζω ότι ξεπερνάμε τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
– Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τα εξωτερικά;
Δεν νομίζω ότι θα καθυστερήσουν παραπάνω από μία διετία. Νομίζω μάλιστα ότι θα είναι πολύ πιο σύντομα.