Τι τρέχει στην Κίνα; Είναι βάσιμες οι φήμες για πραξικόπημα;
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό Newsweek, ο Σι και η φράση #ChinaCoup έγιναν trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού δεκάδες χιλιάδες χρήστες διέδωσαν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ο πρόεδρος κρατείται και ανατρέπεται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
Η εικασία αυτή, η οποία δεν έχει αναπαραχθεί από καμία αξιόπιστη πηγή, έφτασε καθώς το Σάββατο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμπορικές πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα Πεκίνο, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρίζουν ότι ακυρώνονται επίσης όλα τα δρομολόγια τρένων και τα λεοφορείων από το Πεκίνο.
Ο ιστότοπος του αεροδρομίου Beijing Capital δείχνει όντως ότι αρκετές πτήσεις από την πρωτεύουσα της Κίνας έχουν ακυρωθεί- αλλά πολλές άλλες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένες ή έχουν ήδη προσγειωθεί. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι αγώνες ακυρώθηκαν εν μέσω προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.
Χαμός στο Ελληνικό twitter
Λίγες ώρες έλειψα ρε μαλάκες#ChinaCoup
— Γκίζμο (@BKoufontinas) September 24, 2022
Σούπα το πραξικόπημα στην Κίνα…#chinacoup #chinasoup pic.twitter.com/rPrz7theKU
— bill barrett (@billbarrett89) September 24, 2022
Στο μεταξύ το #chinacoup πρέπει να ναι μεγάλη μπαρούφα, ψάχνω σε αξιόπιστα σάιτ με πολεμικούς ανταποκριτές και δε βρίσκω τίποτα…
— anazitiseiX (@FKbXDaCt2HDL3sp) September 24, 2022
Ένας στους πέντε ανθρώπους είναι Κινέζος.
Οι υπόλοιποι τέσσερις ψάχνουμε να βρούμε τι γίνεται τώρα στην #Κίνα.#chinacoup
— nistikakis george (@GEORGENISTIK) September 24, 2022
Ανοίξτε τα ντουολίνγκα να μάθουμε κινέζικα #chinacoup
— Toolα James Keenan (@kafraki6) September 24, 2022
Εχουν λεει κανει πραξηκοπημα στην #chinacoup #China και δεν το εχουν πει σε κανεναν! Τι γινεται ρε παιδια? Καλημερα!
— Emmanouil (@EmmanouilTsi) September 25, 2022
Η Φρίντα Γκίτις, αρθρογράφος σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και πρώην ανταποκρίτρια του CNN, απέρριψε επίσης τις «άγριες φήμες» που προέρχονται από την Κίνα. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σφύζουν από ισχυρισμούς ότι έγινε πραξικόπημα στην Κίνα, ότι ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια», ανέφερε.
Ο πρόεδρος Σι βρέθηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αλλά και η εφημερίδα South China Morning Post, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δεν ανέφερε τίποτα για πραξικόπημα ή πολιτική αναταραχή στην Κίνα. Έχει αναρτήσει δεκάδες tweets τις τελευταίες 24 ώρες για διάφορα θέματα που αφορούν την Κίνα και τον κόσμο, αλλά ούτε καν μια μακρινή νύξη για την υποτιθέμενη εξέλιξη στο Πεκίνο.