0

Το ερώτημα ποιος πρωθυπουργός και με ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές που κρατούν τη χώρα πίσω έχει καταστεί κυρίαρχο μετά τα όσα έφερε στην επιφάνεια το δυστύχημα στα Τέμπη.

Καθώς η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχει αναδειχθεί ταυτόχρονα η ανάγκη για καθαρές προτάσεις διακυβέρνησης τις οποίες θα κρίνουν οι πολίτες πριν την τελική τους απόφαση μπροστά από την κάλπη.

Προβάδισμα ΝΔ στο μπρα ντε φερ

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν το προβάδισμα σε αυτό το πολιτικό μπρα ντε φερ με τον προγραμματικό λόγο που έχουν αναπτύξει και την θέση για αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμή Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρόταση μας. Καθαρή και ξεκάθαρη», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αντιθεσμική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό «τον άγνωστο Χ, που θα μας αποκαλύψει μετά τις εκλογές» ενισχύει την θέση της κυβέρνησης και αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Αποτελεί πρόκληση στη δημοκρατική τάξη και την κοινή λογική», όπως σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που συμπληρώνει πως αυτού του είδους οι τοποθετήσεις θυμίζουν «κόμμα διαμαρτυρίας».

Ξεκάθαρα ερωτήματα 

Στην πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η κυβέρνηση θα θέσει μετ’ επιτάσεως δύο ερωτήματα προς την αντιπολίτευση πιέζοντας για ξεκάθαρες απαντήσεις: Ποιες αλλαγές έχει ανάγκη η χώρα και ποιος θα ηγηθεί αυτών των αλλαγών.

Η κυβέρνηση θα κατέλθει στην εκλογική μάχη με ατζέντα ανατροπής όσων οδηγούν σε υστέρηση μιλώντας ανοιχτά για το σπάσιμο των δεσμών του κομματικού κράτους, την κατάργηση συντεχνιών που λυμαίνονται τμήματα του δημοσίου και ενίσχυση της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. «Αυτά που είδαμε να συμβαίνουν στο σιδηρόδρομο είναι η εικόνα μιας τριτοκοσμικής Ελλάδας που αφήσαμε και θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω», σημειώνει κυβερνητική πηγή και δηλώνει ότι το διακύβευμα που θα τεθεί στους πολίτες είναι «πως θα γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα». Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να εκφράσουν το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγή με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις. Διότι, όπως λένε, από τη μια πλευρά υπάρχει η εικόνα του σιδηροδρόμου και των όσων οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και από την άλλη η εικόνα της ψηφιοποίησης του κράτους με το gov.gr, της διαδικασίας εμβολιασμού, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της άμεσης έκδοσης των συντάξεων.

Οι πολίτες γνωρίζουν 

«Οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητα τους τις αλλαγές αυτές και γνωρίζουν ποιος μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι για τον εκσυγχρονισμό του κράτους», συμπληρώνουν. Έτσι, στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση τα όσα έγιναν αυτή την τετραετία και τι σκοπεύουν να αλλάξουν την επόμενη, παραδεχόμενοι καθυστερήσεις και λάθη εν μέσω διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων. Ταυτόχρονα με το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, την στήριξη των νέων και την βελτίωση των μισθών ώστε στο τέλος της δεύτερης τετραετίας να έχουν συγκλίνει ουσιαστικά με τον μέσο όρο μισθών της Ε.Ε..

Η συνταγματική αναθεώρηση 

Στην προεκλογική φαρέτρα της κυβέρνησης εντάσσεται και η συνταγματική αναθεώρηση ύστερα από την δήλωση του πρωθυπουργού ότι σκοπεύει στην επόμενη Βουλή να εκκινήσει την διαδικασία για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Οι προτεινόμενες αλλαγές βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα τις παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές.

Δεδομένο είναι ότι στο επίκεντρο θα βρίσκεται το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν προτάσεις για τον τρόπο στελέχωσης των ΔΕΚΟ, κρατικών οργανισμών και φορέων όπου θα μπαίνουν δικλείδες για να μην χρησιμοποιούνται ως «πολιτικά σκαλοπάτια» και να κοπούν οι δεσμοί του κράτους με τα κόμματα.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για συνταγματική πρόβλεψη στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο. Πρόκειται για θέματα που θα μπουν με ένταση στην προεκλογική αντιπαράθεση ώστε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με στόχο να αναδειχθεί από την μία η αποφασιστικότητα του κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με κατεστημένα και αντιλήψεις και από την άλλη η αγκύλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε όσα κρατούν τη χώρα πίσω.

Εφικτή η αυτοδυναμία 

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι ένας εφικτός στόχος, ειδικά όσο τίθενται με μεγαλύτερη ένταση τα διλήμματα και θα κρίνεται η σταθερότητα της χώρας. Διότι, όπως λένε συνεργάτες του «απέναντι, στην ξεκάθαρη πρόταση της ΝΔ υπάρχει το θολό αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα και η προσβλητική για τους θεσμούς και τους ψηφοφόρους πρόταση του κ. Ανδρουλάκη». «Για ποια προοδευτική διακυβέρνηση μας μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ» αναρωτιούνται. «Με τον κ. Ανδρουλάκη; τον κ. Βαρουφάκη; Και ποιο πρόγραμμα;», συμπληρώνουν.

Είναι ερωτήματα που θα θέτουν διαρκώς το επόμενο διάστημα από την Πειραιώς ζητώντας απαντήσεις πριν τις κάλπες «ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι θα ψηφίσουν». Όσον αφορά τον κ. Ανδρουλάκη μιλούν για «άλλη πίστα», αφού απορρίπτει ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που θα έχουν ψηφίσει οι πολίτες και ταυτόχρονα δεν αποκαλύπτει ποια είναι η δική του πρόταση. Πίσω από όλο αυτό βλέπουν την αγωνία του κ. Ανδρουλάκη από την μειούμενη απήχηση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου και τον κίνδυνο να υποστεί μεγαλύτερη εκλογική ζημιά στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις