0

Μήνυμα εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας και συναντίληψης στα ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας έστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το Τόκιο, κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε χθες την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Kέντζι Γιαμάντα (Kenji Yamada), τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού Τοσιρό Τογιόντα (Toshiro Toyoda), τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μινόρου Κιούτσι (Minoru Kiuchi), αλλά και τον επιχειρηματία Γιοϊτσίρο Νακάο (Yoichiro Nakao), αντιπρόεδρο της Αεροπορικής εταιρίας ANA Holdings.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται από όλους οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ομοίως, πρόσθεσε, πρέπει να καταδικαστεί ανεπιφύλακτα ο αναθεωρητισμός και η προσπάθεια ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος ασφαλείας, που εκδηλώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, γίνεται γνωστό πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αφού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξήγησε ότι η εξωτερική της πολιτική εμπνέεται και ασκείται βάσει ενός αποσταθεροποιητικού αναθεωρητικού νέο-οθωμανικού οράματος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που πορεύεται με γνώμονα τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις αρχές καλής γειτονίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Και υπογράμμισε ότι αυτές είναι θεμελιώδεις αρχές που η Ελλάδα μοιράζεται με την Ιαπωνία, «ένα κατεξοχήν φιλειρηνικό και νησιωτικό κράτος, που καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις».

Αντικείμενο των συναντήσεων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν επίσης η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ιαπωνίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί την 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Ειδική αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των ναυτιλιακών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών logistics, στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε ακόμη το ζήτημα της αποκατάστασης της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας- Ιαπωνίας, που είναι πρωταρχικής σημασίας για την τόνωση των τουριστικών ροών και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε στους συνομιλητές του και το ζήτημα της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Ενδεικτικά, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, ο Μ. Βαρβιτσιώτης έγραψε για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Kέντζι Γιαμάντα ότι ήταν παραγωγική, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό. Επίσης, επισήμανε ότι η Ιαπωνία και η Ελλάδα σέβονται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και εκτίμησε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των ελληνο-ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων. Όπως αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του, είχε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιαπωνικής Βουλής, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Ιαπωνία αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές ασφαλείας και μοιραζόμαστε κοινές αξίες, όπως η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο. Και οι δύο καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό και προωθούμε τη σταθερότητα στις περιοχές μας, υπογράμμισε. Με τον αντιπρόεδρο της Αεροπορικής εταιρίας ANA Holdings, ο Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως είχε μια γόνιμη συζήτηση και σημείωσε πως η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Ιαπωνίας πρέπει να αποκατασταθεί για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών, αμοιβαία αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών &τόνωση των τουριστικών ροών. Η Ελλάδα καλωσορίζει τους τουρίστες και τις επιχειρήσεις από την Ιαπωνία, διαμηνύει.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ