0

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν διήρκεσε ο απόηχος της φιέστας της ενσωμάτωσης του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία, από τον Πούτιν και η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η επέλαση των Ουκρανών στο Λιμάν, πόλη στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον έλεγχο της επαρχίας του Ντονέτσκ αναπτέρωσε το ηθικό των Ουκρανών, αποδυναμώνοντας την ίδια ώρα το Ρώσο Πρόεδρο απέναντι στο εσωτερικό του ακροατήριο. Και αυτό, γιατί η ανακατάληψη του Λιμάν αποδεικνύει τη δομική αδυναμία του ρωσικού στρατού να διατηρήσει τις νέες ρωσικές κτήσεις, δεδομένου ότι οι πραγματικές δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μάλλον υπερεκτιμηθεί από πλευράς του Κρεμλίνου.

Κεραυνοί Καντίροφ

Η «επιχείρηση εξαφάνισης» της όποιας κριτικής κατά της ρωσικής ηγεσίας προσέκρουσε, ωστόσο, στους νέους «κεραυνούς» που έριξε ο Ραμζάν Καντίροφ, καλώντας το Ρώσο Πρόεδρο να κάνει χρήση πυρηνικών.

Συγκεκριμένα, ο Τσετσένος ηγέτης που πολεμά στο πλευρό του Πούτιν επέκρινε τους Ρώσους στρατηγούς, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

O Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου. Οι δηλώσεις Καντίροφ, όμως, για τρίτη φορά γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες χθες επανακατέλαβαν την πόλη Λιμάν, σκορπώντας ενθουσιασμό.

«Η ουκρανική σημαία βρίσκεται στο Λιμάν, η πρόοδός μας συνεχίζεται» τόνισε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει κανένα ίχνος ψευδοδημοψηφίσματος εκεί», όπως και ότι οι Ρώσοι θα δουν σύντομα μια «ολοένα και περισσότερη» διαφορετική πραγματικότητα σε σύγκριση με αυτό που λένε οι αξιωματούχοι τους. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα παραδέχτηκε χθες ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις