0

Για τη νέα σχολική χρονιά, τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά και για τη συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Κεραμέως μίλησε αρχικά για το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ. Όπως είπε, στην Αμερική «είχαμε δυο αποστολές. Η πρώτη είχε να κάνει με στενότερες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων της Ελλάδος με κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Τον Νοέμβριο έρχονται στη χώρα μας πάνω από τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια, το Πρίντστον, το Χόπκινς. Γιατί έρχονται στη χώρα μας; Είτε για να εμβαθύνουν υφιστάμενες συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια είτε για να συνάψουν νέες. Τι εννοούμε με τον όρο συνεργασίες; Θερινά προγράμματα, ανταλλαγές καθηγητών, φοιτητών και ερευνητών, διπλά προγράμματα, κοινά προγράμματα σπουδών. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τα δικά μας πανεπιστήμια» σημείωσε.

Η υπουργός τόνισε ότι κάποιος που μπαίνει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα μπορεί να πάει για έναν επιπλέον χρόνο στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και να παίρνει με αυτόν τον τρόπο δυο πτυχία, χωρίς εξετάσεις. «Το Χάρβαρντ το καλοκαίρι έκανε νέα συνεργασία με το ΕΚΠΑ, ένα θερινό πρόγραμμα. Με θέμα το προσφυγικό, τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Το Γέιλ έχει ξεκινήσει νέο ερευνητικό ινστιτούτο με το ΕΚΠΑ για θέματα επιδημιολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας είπε στη συνέχεια ότι σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν 208 αγγλόφωνα προγράμματα. «Στην Αθήνα για 40 προσφερόμενες θέσεις είχαμε 2.000 ενδιαφερόμενους απ’ όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε τη χώρα μας, την κάνουμε φάρο εκπαίδευσης στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη» υποστήριξε σχετικά.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για τους εκπαιδευτικούς στις παραμεθόριες περιοχές»

Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κυρίως με το κομμάτι της στέγασης η Νίκη Κεραμέως είπε:

«Να είμαστε ειλικρινείς. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που έχει επιδεινωθεί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. […] Σε δυσπρόσιτες περιοχές οι εκπαιδευτικοί παίρνουν παραπάνω μόρια, κάτι σημαντικό για την ανέλιξή τους. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο ΟΤΑ. Τις προάλλες έβλεπα για ένα σχολείο που χτίστηκε με ΣΔΙΤ από τον δήμο και ταυτόχρονα χτίστηκαν και 15 μικρά διαμερισματάκια τα οποία δίνει ο δήμος στους εκπαιδευτικούς. Το πρώτο κομμάτι είναι λοιπόν πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε εκείνο το σημείο η υπουργός είπε ότι «υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης που είναι υπό επεξεργασία το οποίο αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που καλούνται να υπηρετήσουν σε αυτές τις περιοχές. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για να προσελκύσουμε εργαζόμενους. Θα αφορά όλη τη χώρα, οριζοντίως τους δημοσίους υπαλλήλους».

«Προφανώς πρέπει να λειτουργήσει κανονικά η θέρμανση στα σχολεία»

Για τα σχολεία, η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι φέτος άνοιξαν «με τους περισσότερους διορισμένους εκπαιδευτικούς των τελευταίων ετών. Έχουμε διορίσει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς μετά από 12 χρόνια που δεν είχε διοριστεί ούτε ένας».

Για το κρίσιμο κομμάτι της θέρμανσης τόνισε τα εξής:

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να περιοριστεί οτιδήποτε το περιττό στο Δημόσιο. Τα σχολεία μας προφανώς πρέπει να λειτουργούν κανονικότατα γι’ αυτό και δόθηκαν επιπλέον κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών».

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

«Το ολοήμερο σχολείο πέρυσι τελείωνε στις 16.00, ενώ από φέτος τελειώνει στις 17.30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Το μέτρο αυτό έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να κάνουμε το σχολείο καλύτερο, με πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για τα παιδιά. Από την άλλη στοχεύουμε στον εργαζόμενο γονέα, να υποστηρίξουμε την οικογένεια και τους γονείς που εργάζονται» σημείωσε.

«Για μας», προσέθεσε, «είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η μελέτη στο ολοήμερο σχολείο γιατί μας νοιάζει, όταν το παιδί θα γυρίζει στο σπίτι, να έχει ποιοτικό χρόνο, να παίζει, να κάνει αθλητικά, να είναι με την οικογένεια, τους γονείς του».

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πολλές καινοτομίες από ξεκινούν από τη φετινή σχολική χρονιά, όπως «διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα τμήματα γυμνασίων, λυκείων, πέμπτης και έκτης δημοτικού και 177.000 σετ ρομποτικής που θα εγκατασταθούν φέτος».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΚΕΡΑΜΕΩΣ